Війт верховинського села, який віддав землі лісового фонду, звільнений від кримінальної відповідальності

Верховинський районний суд виніс ухвалу щодо голови Бистрецької сільської ради, якого звинувачували у незаконному виділення земель лісового фонду.

Мова йде про виділення сільським головою Миколою Хімчаком земельної ділянки у селі Бистреці у 2007 році.

«Достовірно знаючи, що земельна ділянка площею 1,7439 га, яка знаходиться за адресою: с. Бистрець Верховинського район, Івано-Франківської області, частково накладається на землі які перебувають в постійному користуванні Верховинського районного лісгоспу, тобто відноситься до земель лісового фонду, які не можуть передаватись у приватну власність громадян, погодив акт встановлення, узгодження зовнішніх меж землекористування та акт вибору і обстеження вищевказаної земельної ділянки площею 1,7439 га, завіривши їх власним підписом та відтиском мастичної печатки Бистрецької сільської ради, чим підтвердив, що зазначена земельна ділянка повністю належить до земель запасу Бистрецької сільської ради Верховинського району, надавши таким чином можливість відвести її у приватну власність», - йдеться в ухвалі суду.

Згідно висновку судової інженерно-технічної експертизи встановлено, що земельна ділянка площею 1,7439 га, що розміщена в с. Бистреці Верховинського районута передана у власність частково накладається на земельні ділянки, що перебувають у постійному користуванні Верховинського районного лісгоспу площею 0,1744 га., а саме на квартал № 14, виділ № 12 Красницького лісництва Верховинського районного лісгоспу.

«Внаслідок зловживання сільського голови села Бистреця Верховинського району своїм службовим становищем, що виразилось в умисному, в інтересах третіх осіб використанні службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, та призвело до протиправного вилучення з державної власності земельної ділянки лісового фонду площею 0,1744 га, яка відноситься до території Верховинського районного лісгоспу, і передачі її у приватну власність фізичній особі, охоронюваним законом державним інтересам спричинено тяжкі наслідки на загальну суму 51 413 гривень, яка більше як у 250 разів перевищує неоподаткований мінімум доходів громадян», - йдеться в ухвалі суду.

У судовому засіданні обвинувачений заявив клопотання про закриття кримінального провадження у зв`язку із закінченням строків давності, про що подав відповідну письмову заяву.

Прокурор щодо задоволення поданого клопотання не заперечив, вказавши, що в даному кримінальному провадженні закінчилися строки давності, передбаченіст. 49 КК України, що є підставою для його закриття.

Суд постановив звільнити обвинуваченого від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 2ст.364КК України (в редакції закону від 05.04.2001 р. №2341-ІІІ), на підставі ст.49 КК України у зв’язку зі закінченням строків давності, а кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань 18.02.2022 року за номером № 12022091130000014, - закрити.

Ухвалу винесла суддя Наталія Чекан за участю прокурора Гуменяка А.В.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.