П’яний водій, який скоїв смертельну аварію на Яремчанщині, відбувся умовним терміном

Яремчанський міський суд виніс вирок п’яному водієві, який скоїв смертельну аварію у м.Яремчі.

10 жовтня 2020 року близько 21:00 обвинувачений, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, керуючи автомобілем марки «Volkswagen Touareg», рухався у напрямку м. Мукачево. Крім водія, в автомобілі їхали ще четверо пасажирів. Водій під час руху проявив неуважність, не врахував дорожню обстановку і стан транспортного засобу, не справився з керуванням, внаслідок чого виїхав за межі проїзної частини вправо, де допустив з’їзд в урвище та наїзд на дерево.

Двоє пасажирів загинули, ще один - отримав важкі тілесні ушкодження.

Допитана у судовому засіданні потерпіла суду пояснила, що у ДТП загинув її син. Вона обвинуваченому вибачила. Претензій морального чи матеріального характеру до останнього не має. Від заявленого цивільного позову відмовляється. Обвинувачений шкоду відшкодував. Просила суд не позбавляти обвинуваченого волі, адже всі у певній мірі винні у ситуації, що склалася.

Ще один потерпілий суду пояснив, що знайомий із обвинуваченим, оскільки він був другом його сина, який загинув у дорожньо-транспортній пригоді. У Яремчі хлопці каталися на квадроциклах. Згодом, їхали у сторону ГК «Буковель», де по дорозі відбулося ДТП. Зазначив, що не має на даний час претензій морального чи матеріального характеру до обвинуваченого. Шкоду відшкодував. Від цивільного позову відмовляється. Просив суворо його не карати.

Інші потерпілі також відмовились від претензій та закликали суд суворо винуватця аварії не карати.

Один із пасажирів повідомив, що після катання на квадроциклах вони усі вживали алкоголь у малій кількості. Він вважає, що причиною аварії могли бути алкоголь, швидкість руху автомобіля, небезпечна дорожня ділянка, де часто відбуваються смертельні ДТП та темна пора доби.

«Суд вважає, що у вказаній ситуації, враховуючи, що у ДТП загинули близькі друзі обвинуваченого, його пригноблений стан та щирий жаль, - мета покарання в частині перевиховання засудженого - фактично реалізована, ще до призначення йому покарання за результати розгляду справи. Тяжчого покарання, ніж наслідки, які мали місце в результаті ДТП - Суд не вбачає. Тому, з огляду на те, що реальне відбування покарання у виді позбавлення волі у цій конкретній справі не виступає дієвим механізмом виправлення обвинуваченого, а навпаки - ще більше поламає життя останньому, та враховуючи позитивну характеристику обвинуваченого, те, що останній вперше притягується до кримінальної відповідальності, має молодий вік та інтегрований в суспільство, що підтверджується наявністю місця проживання, вищої освіти та зайнятості, поганий стан його здоров`я, добровільне відшкодування шкоди потерпілим, активну волонтерську діяльність на підтримку Збройних Сил України, що може бути продовжена ним лише у випадку перебування на волі, винятковість цієї ситуації, що полягає у тісній дружбі обвинуваченого із усіма учасниками ДТП, поведінку учасників ДТП, яка також відіграла роль у наслідках цієї події, позиції прокурора у судових дебатах та потерпілих, висновок органу пробації, Суд вважає за можливе у цій справі застосувати частину першу статті 75 КК України та звільнити від відбування основного покарання з випробуванням, але із встановленням іспитового строку та покладенням обов`язків, передбачених ст. 76 КК України», - йдеться у вироку суду.

Суд визнав обвинуваченого винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 286 КК України і призначити йому покарання у виді 5 (п`яти) років позбавлення волі з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк три роки. На підставі ст. 75 КК України звільнив його від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком на 3 (три) роки.

Вирок винесла суддя Марія Остап’юк за участю прокурорів: Сапожнікової Ю.О., Рудого О.В., Римарука В.В.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.