СБУ затримала учасника партії «Український вибір», який готувався «брати владу в свої руки»

Контррозвідка Управління СБУ в Івано-Франківській області затримала учасника партії Віктора Медведчука «Український вибір».

«За даними слідства, він займався підготовкою до повалення конституційного ладу в Україні, координуючи свої дії з представниками російських спецслужб. Житель Києва, колишній радянський офіцер з бойовим досвідом, вступив до партії Віктора Медведчука у 2015 році. Активно просував у публічному просторі антидержавні проросійські наративи про «внєшнєє управлєніє» та «одін народ». Обстоював необхідність т. зв. «народовладдя» та закликав «брати владу в свої руки». Знову активізувався напередодні російського повномасштабного вторгнення. На випадок приходу росіян у нього була готова концепція «народного самодержавства». Вона передбачала захоплення влади та зміну зовнішньополітичного вектору», - повідомили в пресцентрі СБУ в Івано-Франківській області.

План включав розпуск органів влади, зміну конституційного ладу на так зване «народне віче», повалення фінансово-банківської системи, економічної системи, міжнародних відносин, земельних відносин, а також проведення «вічового суду» над представниками влади та опозиції.

Підтримував постійний контакт з представниками російських спецслужб. У координації з ними створив разом зі своїми однодумцями розгалужену мережу фейкових громадських організацій на території України. Ці організації використовувалися для насадження антиукраїнських ідей, майбутньої реалізації планів зі зміни влади, а також з метою пошуку відповідного фінансування.

Під час обшуків за місцями проживання та реєстрації фігуранта слідчі СБУ вилучили: документацію та печатки громадських організацій; заборонену символіку; лист з адміністрації президента рф про отримане звернення; ноутбуки, мобільні телефони, флешки, жорсткі диски; стартові пакети російського мобільного оператора; зошити, записи тощо.

Вирішується питання щодо оголошення фігуранту підозри за ст. 109 Кримінального кодексу України – дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.