Помер прикарпатський журналіст Роман Фабрика

Журналістська спільнота Прикарпаття зазнала непоправної втрати – відійшов у вічність заслужений журналіст України, почесний громадянин м. Івано-Франківська, член Національної спілки журналістів України з 1969 року Фабрика Роман Михайлович.

Роман Фабрика народився 18 жовтня 1940 року в с. Радчі Тисменицького району. Закінчив факультет журналістики Львівського державного університету імені Івана Франка. Працював у багатотиражній газеті, був кореспондентом та завідувачем відділу інформації обласних газет «Комсомольський прапор» та «Прикарпатська правда», кореспондентом Українського радіо, друкувався в республіканських та центральних газетах, започатковував в Івано-Франківську місцеве телебачення. 50 років репортерства, останніх 20-ть із них працював власкором Українського національного інформаційного агентства України (ТАРС, РАТАУ, ДІНАУ, УКРІНФОРМ).

Роман Михайлович – лавреат обласної премії в галузі журналістики імені Богдана Бойка та міської премії імені Івана Франка, Всеукраїнського конкурсу на краще висвітлення історії Галича. Двічі визнавався дипломантом та лавреатом загальнонаціонального конкурсу «Українська мова – мова єднання». Був на стажуванні в США.

Роман Фабрика нагороджений медалями «Журналістська гідність» та «За заслуги перед Прикарпаттям», Золотою медаллю української журналістики, знаком «За подвижництво в культурі Прикарпаття». Наш колега мав три персональні фотовиставки: «Америка в Галичині», «Кличуть у гори трембіти», «Діти втрачених Бескидів». Першим в Україні видав фотоальбом «Лемки: роки і долі». Автор книг «Я – репортер», «Наодинці зі словом», «Це Роман. Се Фабрика». Засновник Музею родинних професій.

Зі спогадів Романа Михайловича: «Скільки себе пам’ятаю, – мріяв про журналістику. Але перш, ніж вступити до вишу, довелося пройти нелегкі життєві університети. У дитинстві пережив голод, школярем працював. Юнаком добував вугілля у заполярній шахті засніженої Воркути. Потім з голубими погонами авіатора готував до польотів реактивні бомбардувальники. Задовго до університетської кафедри старший брат Ярослав дав перші уроки фотосправи. Робив світлини, друкував фото в газетах, знимкував сусідів, друзів, колег, ровесників. Був завжди в мандрах, у пошуках нового, небаченого. Усього в житті досяг самотужки, сам своїм розумом та наполегливою працею. Завжди знав ціну і шану хлібної скоринки, на власній шкірі відчув добро і зло. Можливо, цей гарт допомагав мені пізніше у професійному репортерстві».

«Роман Фабрика був талановитою людиною, чудовим колегою і наставником, надійним другом. Він назавжди запам’ятається cвоєю невичерпною життєвою енергією, відданістю обраній справі, доброзичливістю й комунікабельністю. В нього було ще багато творчих задумів… Щиро сумуємо. Висловлюємо глибокі співчуття рідним і близьким. Розділяємо всім серцем ваші біль та горе», - повідомили в Івано-Франківській обласній спілці журналістів НСЖУ.

Панахида відбудеться сьогодні о 19 годині в Будинку смутку (вул. Ребета, 3). Похорон завтра, 4 березня, о 14-ій.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.