Державний виконавець, який отримав хабар за повернення арештованого майна, заплатить штраф

Івано-Франківський міський суд виніс вирок державному виконавцю, який прийняв пропозицію та одержав неправомірну вигоду для себе за вчинення в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду, дій з використанням наданої йому влади та службового становища.

У липні 2020 року громадянка звернулася до державного виконавця з метою отримання консультації для вирішення питання щодо зняття арешту із належного їй на праві приватної власності нерухомого майна - земельної ділянки площею 0,10 га у с.Вовчинці Івано-Франківської міської ради.

Під час телефонної розмови, яка відбулась 16.07.2020, повідомив жінці про можливість зняття арешту з належної їй земельної ділянки, за умови надання йому грошових коштів в сумі 500 доларів США.

«Усвідомлюючи те, що його дії є протиправними і він в будь-який момент може бути викритий працівниками правоохоронних органів, обвинувачений відмовився особисто отримати від жінки грошові кошти в сумі 500 доларів США, а наказав віднести їх у пункт обміну валют, який знаходиться у магазині в м.Івано-Франківську та залишити працівникові, якому про все відомо. Діючи за вказівкою потерпіла передала працівникові зазначеного пункту обміну валют грошові кошти в сумі 500 доларів США, для передачі їх державному виконавцю», - йдеться у вироку суду.

14 серпня 2020 року обвинувачений зажадав від жінки ще 500 доларів, які були передані за тією ж схемою.

У подальшому, обвинувачений відмовився від своєї обіцянки щодо зняття арешту із належної жінці земельної ділянки, яку арештовано у двох виконавчих провадженнях.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений повністю визнав себе винуватим у вчиненні інкримінованого кримінального правопорушення та надав суду показання, що дійсно за обставин зазначених в обвинувальному акті, з використанням наданої йому влади та службового становища, одержав для себе від потерпілої неправомірну вигоду в розмірі 1000 доларів США за зняття арешту із нерухомого майна - земельної ділянки площею 0,10 га.

«Він розуміє, що вчинив неправильно, йому дуже прикро за свою поведінку та вчинок. З матеріалами досудового розслідування ознайомлений, їх не оспорює, у вчиненому щиро кається, просить не досліджувати усі докази, а обмежитися його допитом», - йдеться у вироку суду.

Суд визнав чоловіка винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.368 КК України та призначив йому покарання у виді штрафу в розмірі 1000( одна тисяча) неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 17000 (сімнадцять тисяч) гривень з позбавленням права обіймати посади в органах Державної виконавчої служби України строком на 1 рік.

Вирок виніс суддя Василь Тринчук за участю прокурора Свірідова Д.І.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.