Прикарпатець, який незаконно видобував гравій на Косівщині, відбувся умовним терміном

Косівський районний суд виніс вирок уродженцю Косівщини, який здійснив незаконне видобування піщано-гравійної суміші з річки Черемоша.

«20.08.2021 року близько 13:00 обвинувачений, діючи умисно, усвідомлюючи протиправність вчинюваних ним дій, достовірно знаючи про відсутність у нього необхідного для користування надрами та видобування корисних копалин спеціального дозволу - гірничого відводу, відповідних дозвільних документів на тракторі приїхав до русла річки Черемош в селі Тюдові Косівського району та, за допомогою ручної лопати здійснив видобуток піщано-гравійної суміші на лівому березі річки Черемош, що біля села Тюдів, Косівського району Івано-Франківської області, з подальшим її завантаженням на причеп вищевказаного трактора», - йдеться у вироку суду.

Правоохоронці затримали порушника і виявили у тракторі більше 3 тонн піщано-гравійної суміші.

В судовому засіданні обвинувачений свою вину у пред’явленому йому обвинуваченні у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 240 КК України, визнав повністю, щиро розкаявся, підтвердив обставини вчинення ним кримінального правопорушення, зазначивши час, місце, спосіб і мету його вчинення.

Він пояснив, що метою видобутку були прохання місцевих мешканців села Тюдова облаштувати дорогу загального користування, а старости села не було на місці аби це питання вирішити. Проїхав із видобутою піщано-гравійною сумішшю через усе село, ні від кого не приховуючись, коли його зупинили працівники поліції та почали з’ясовувати про походження суміші. За його словами, мети продажу видобутої суміші у нього не було. Щиро кається у вчиненому кримінальному правопорушенні, просить суворо його не карати та повернути йому трактор, який потрібен йому для ведення особистого селянського господарства.

Суд визнав чоловіка винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст. 240 КК України, та призначити покарання у виді одного року позбавлення волі.

На підставі ст. 75 КК України суд звільнив його від відбування призначеного покарання у виді одного року позбавлення волі з випробуванням, встановивши іспитовий строк терміном один рік, поклавши на нього відповідно до ст. 76 КК України наступні обов`язки: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи.

Вирок винесла суддя Дар’я Драч за участю прокурора Божи І.М.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.