Івано-Франківщина входить у трійку областей з найнижчим рівнем вакцинації від поліомієліту

З 1 лютого в Україні стартує перший етап реагування на спалах поліомієліту.

У 2021 році рівень охоплення щепленням проти поліомієліту є достатньо низьким, провакциновано 70% дітей віком до 1 року трьома дозами та дітей старшого віку — 72,8%, при рекомендованому ВООЗ рівні в 95%. Прикарпаття входить в трійку областей з низькими показниками вакцинації проти поліомієліту.

Найвище охоплення вакцинацією від поліомієліту в Калуському районі - 85%, Надвірнянському районі - 76%, Косівському районі- 70%. Найнижчі показники вакцинації в Івано-Франківському районі -68%.

За словами головного державного санітарного лікаря області Руслана Савчука, ліків проти поліомієліту не існує. Єдиним способом захистити дитину від такої важкої хвороби є щеплення.

«Всі невакциновані діти віком до шести років є в групі ризику, і можуть інфікуватися цією недугою. Поліомієліт може спричинити параліч на все життя та навіть призвести до смерті. Необхідно, щоб батьки усвідомили важливість вакцинації проти поліомієліту, адже ігнорування імунізації може призвести до непоправних наслідків. Тому я закликаю батьків не ризикувати здоров’ям своїх дітей, а імунізувати їх проти такої важкої недуги»,- каже Руслан Савчук.

Відповідно до Національного календаря, щеплення від поліомієліту проводять:

  • 1 доза — у 2 місяці від народження;
  • 2 доза — 4 місяці;
  • 3 доза — 6 місяців;
  • 4 доза — 18 місяців;
  • 5 доза — 6 років;
  • 6 доза — 14 років.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.