Прикарпатець, який зрубав п’ять буків на Болехівщині, заплатить штраф

Болехівський міський суд виніс вирок уродженцю с. Довге-Калуське Калуського району, який вчинив незаконну порубку п`яти сироростучих дерев породи «бук» у Болехівському лісгоспі.

21 липня 2021 року обвинувачений за допомогою власної бензопили на землях лісогосподарського призначення у кварталі №4 видділі 5 Поляницького лісництва державного підприємства «Болехівське лісове господарство» без передбаченого законом дозволу - лісорубного квитка - вчинив незаконну порубку п`яти сироростучих дерев породи «бук», внаслідок чого спричинив істотну майнову шкоду навколишньому природному середовищу в розмірі 23 тисяч гривень.

Крім цього, будучи викритим на місці вчинення незаконної порубки дерев у лісі майстром лісу Поляницького лісництва державного підприємства «Болехівське лісове господарство», з метою уникнення кримінальної відповідальності за вчинення незаконної порубки дерев, надав майстру лісу неправомірну вигоду у вигляді грошей у сумі 100 доларів США, що згідно офіційного курсу НБУ становить 2700 гривень, за невчинення ним дій з використанням наданої йому влади та службового становища, тобто повідомлення в правоохоронні органи про виявлений факт незаконної порубки.

В судовому засіданні обвинувачений вину у вчиненні кримінальних правопорушень визнав повністю. Він підтвердив, що спиляв дерева і мав на меті продати, для цього хотів піти в село та домовитись про транспорт, за допомогою якого вивіз би продукцію з лісу. Однак, його дії виявив працівник лісової охорони, якому він надав неправомірну вигоду у вигляді грошей у сумі 100 доларів США, щоб він не повідомив в правоохоронні органи про те, що він вчинив незаконну порубку.

У вчиненому щиро розкаюється, просить суворо його не карати. Цивільний позов визнав у повному обсязі.

Суд визнав чоловіка винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.246 КК України, ч.1 ст. 369 КК України і призначив йому остаточне покарання у виді штрафу в розмірі тисяча сто неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 18 700 (вісімнадцять тисяч сімсот) гривень.

Крім того, суд задовільнив цивільний позов про відшкодування шкоди, завданої державі внаслідок порушення вимог законодавства про охорону навколишнього природного середовища. З обвинуваченого стягнули 23 тис. гривень шкоди, завданої кримінальним правопорушенням.

Вирок винесла суддя Ольга Головенко за участю прокурора Романіва М.В.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.