В ОДА обговорили: як забезпечити медиків підвищеними зарплатами від Зеленського

У червні минулого року Президент України Володимир Зеленський підписав Указ №261/2021 «Про заходи щодо підвищення конкурентоспроможності закладів охорони здоров’я та забезпечення додаткових гарантій для медичних працівників».

Цим документом регламентовано підвищення заробітних плат у сфері охорони здоров’я для лікарів до розміру не менше ніж 20000 гривень на місяць, а для середнього медичного персоналу – не менше ніж 13 500.

Про це йшлося сьогодні під час селекторної наради з керівниками державних і комунальних закладів охорони здоров’я області під головуванням заступника голови облдержадміністрації Людмили Сірко та за участю директора профільного департаменту ОДА Ігоря Дмитренка.

Зазначалося, що для реалізації згаданого Указу Кабінет міністрів України прийняв постанову від 12 січня 2022 року №2«Деякі питання оплати праці працівників закладів охорони здоров’я». Тож, починаючи з 1 січня цього року заробітна плата всім медичним працівникам має бути нарахована із врахуванням вимог Указу Президента України.

Людмила Сірко наголосила, що постанова поширюється абсолютно на всіх працівників державних та комунальник закладів охорони здоров’я. Медики, які працюють на повну ставку, не можуть отримувати заробітну плату меншу, ніж зазначено у постанові КМУ. При цьому згаданий вище рівень заробітної плати не є фіксованим і може бути збільшений керівником медзакладу.

Водночас посадовиця звернула увагу керівників закладів охорони здоров’я на те, що сьогодні завдяки змінам у системі охорони здоров’я лікарні стали самостійними підприємствами та отримали право розпоряджатися коштами на власний розсуд, а відтак достойне фінансове забезпечення медичного персоналу безпосередньо на місцях залежить від керівника закладу, який вирішує куди і як витрачаються кошти.

Тому, наголосила вона, зазначені встановлені розміри зарплат слід враховувати під час розрахунку тарифів за програмою державних гарантій медичного обслуговування населення на 2022 рік, укладення договорів про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, колективних договорів та угод у сфері охорони здоров’я, фінансування утримання закладів охорони здоров’я.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.