Власників квартир з індивідуальним опаленням змусять платити за опалення місць загального користування

У зв’язку з введенням в дію з 1 травня 2019 року нового Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 9 листопада 2017 року N 2189-VIII, враховуючи вимоги Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» від 09 червня 2018 р. № 2119-VIII виникла необхідність переходу на нову систему взаємовідносин, що виникатимуть у процесі надання та споживання комунальних послуг. Про це повідомили в ДМП «Івано-Франківськтеплокомуненерго».

Частиною 6 статті 10 Закону України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» встановлено, що обсяг теплової енергії, витраченої на опалення місць загального користування та допоміжних приміщень будівлі, а також на забезпечення функціонування внутрішньобудинкових систем опалення та гарячого водопостачання, розподіляється відповідно до правил, встановлених цією статтею, також на власників (співвласників) приміщень, обладнаних індивідуальними системами опалення та/або гарячого водопостачання.

Відповідно до розділу ІІІ Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг передбачено, що обсяг теплової енергії, витрачений на опалення МЗК та допоміжних приміщень будівлі, визначається як частка від загального обсягу споживання теплової енергії на опалення будівлі:

  • одноповерхова будівля - 20 %;
  • двоповерхова - 18 %;
  • триповерхова - 16 %;
  • чотириповерхова - 14 %;
  • п'ятиповерхова - 12 %;
  • шестиповерхова та вище - 10 %.

Обсяги теплової енергії, витраченої на забезпечення функціонування внутрішньобудинкових систем опалення та ГВП, визначаються окремо для системи опалення та системи ГВП (розділ V Методики).

Обсяг теплової енергії, витраченої на забезпечення функціонування внутрішньобудинкової системи опалення, складається із:

  • загального, що розподіляється між усіма приміщеннями, та яке визначається як частка від загального обсягу теплової енергії, спожитої на опалення будівлі при подачі теплоносія в опалювані приміщення від:
  • індивідуального теплового пункту без регулювання за погодними умовами - 15 %;
  • індивідуального теплового пункту при регулюванні за погодними умовами - 5 %;
  • індивідуального, що дорозподіляється на неопалюване приміщення або приміщення з індивідуальним опаленням, через яке прокладені транзитні трубопроводи внутрішньобудинкової системи опалення, за обсяг теплової енергії, що надходить від таких трубопроводів у це приміщення.

Обсяг теплової енергії, який надходить від ділянки неізольованого транзитного трубопроводу до неопалюваного приміщення або приміщення з індивідуальним опаленням, в якому є ділянка такого трубопроводу, у тому числі частина стояка, або обладнання внутрішньобудинкової системи опалення, визначається розрахунково або за результатом енергетичного аудиту або обстеження інженерних систем цього приміщення.

У разі відсутності необхідної інформації по окремим адресам, а саме: наявність теплоізоляції, довжина, зовнішній діаметр, власникам таких приміщень з індивідуальним опаленням буде направлено повідомлення щодо необхідності надання доступу представнику підприємства для обстеження і відповідних замірів. Отже, якщо Ви отримали повідомлення про необхідність такого обстеження , або у Вашому приміщені з часу відключення від централізованого опалення стан транзитного трубопроводу системи опалення змінився (втрачено ізоляцію, змінився діаметр чи довжина транзитного стояка), Вам необхідно викликати представника підприємства для проведення відповідного обстеження.

В іншому випадку нарахування буде проводитись згідно п.4 розділу V Методики розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг.

Виклик представника підприємства для такого обстеження здійснюється за телефонними номерами: (099)50-62-000, (098) 50-62-000.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.