Водій, який скоїв смертельну аварію у Космачі, відбувся умовним терміном

Косівський районний суд виніс вирок жителю Матеївецької сільської ради, який скоїв смертельну аварію у с.Космачі.

16 січня 2021 року обвинувачений в темну пору доби, не маючи посвідчення водія на право керування транспортними засобами відповідної категорії та, відповідно, навиків керування, керував квадроциклом марки «Suzuki Kingquad», без реєстраційного номера. Рухаючись ділянкою гірської ґрунтової дороги, що в присілку Рунок с. Космачі Косівського району, водій перевозив двох пасажирів - малолітнього та жінку, що заборонено технічними характеристиками вказаного транспортного засобу. Дорога у вказаному місці була покрита снігом, мала спуск і заокруглення ліворуч по ходу руху квадроцикла.

Читайте також: На Косівщині під час катання на квадроциклі загинув 10-річний хлопчик

Водій під час руху проявив неуважність, не врахував дорожню обстановку і стан транспортного засобу, щоб мати змогу постійно контролювати його рух та безпечно керувати ним, під час руху на спуск із заокругленням у ліву сторону не справився з керуванням, унаслідок чого допустив перекидання квадроцикла.

При цьому обвинувачений порушив ряд вимог Правил дорожнього руху України.

У результаті порушення водієм Правил дорожнього руху України сталася дорожньо-транспортна пригода, унаслідок якої малолітній пасажир отримав тілесні ушкодження, від яких помер по дорозі в лікувальний заклад, а пасажирка отримала тілесні ушкодження, які спричинили тривалий розлад здоров`я.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненому кримінальному правопорушенні визнав повністю. Він пояснив, що 16.01.2021 року приїхав до свого товариша в с.Космач Косівського району. Ввечері син товариша просив його покатати на квадроциклі, на що його батько погодився та дав дозвіл. Батько не зміг поїхати із ними та дозволив поїхати синові разом із його тіткою. Вже повертаючись додому, за заокругленій ділянці в місці де був різкий спуск, через снігове покриття та погану видимість, він не справився із керуванням, внаслідок чого не зміг втримати кермо та допустив перекидання квадроцикла. Після чого він побачив, що пасажири отримали тілесні ушкодження, при чому хлопчик втратив свідомість. Він взяв дитину на руки та пішов в напрямку дороги. По дорозі йому назустріч надійшов батько, який забрав сина, а він повернувся до потерпілої, яка не могла сама йти. Матеріально він в повній мірі відшкодував заподіяну матеріальну та моральну шкоду. У вчиненому щиро розкаюється та просить врахувати, що вчинив неумисний злочин та суворо не карати.

Батько хлопчика повідомив, що претензій до обвинуваченого його сім`я не має. При визначенні міри покарання просить врахувати його думку та не застосовувати суворої кари, а визначити міру покарання без його реального відбуття та із застосуванням випробувального терміну.

Суд визнав чоловіка винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.286 КК України та призначив покарання у вигляді 3 (трьох) років позбавлення волі з позбавленням права керування транспортними засобами строком на 1 рік. В силу ст.75 КК України звільнив засудженого від відбування призначеного основного покарання у вигляді 3 років позбавлення волі, з випробуванням, встановивши обвинуваченому іспитовий строк на 1 рік, якщо він протягом визначеного іспитового строку не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього обов`язки.

Вирок винесла суддя Марія Крилюк за участі прокурора Фільварок Н.І.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.