Експерти з ЄС стурбовані екологічною ситуацією в Калуші

Цими днями в області перебуває Експертна місія TAIEX з управління гірничими відходами, організована Європейською Комісією у співпраці з Міністерством розвитку економіки України. Про це повідомили в пресслужбі Івано-Франківської ОДА.

2 грудня відбулася зустріч голови обласної державної адміністрації Світлани Онищук з представниками місії на тему «Управління видобувними відходами колишньої калійної промисловості на території Стебника та Калуша, оцінка фактичної локальної небезпеки, розробка рішень щодо зменшення забруднення підземних вод від небезпечних соляних відвалів та ставків».

Представники Експертної місії наголошували на серйозності екологічної ситуації в районі Калуша, сіл Пійло та Голинь та визначили першочергові заходи, які, на їх думку, сприятимуть вирішенню цього екологічного лиха як на Івано-Франківщині, так і в районі Стебника Львівської області.

За словами експертів, Європейська Комісія скерувала їх для якомога швидшого налагодження системи моніторингу, щоби уникнути ризиків та небезпек для життя людей, існуючої інфраструктури та навколишнього середовища в зонах впливу гірничих виробок навколо Калуша. Результати цієї роботи дозволять підготувати програму безпечного виробництва тут мінеральних добрив, запропонованої німецькою фірмою KUTEC, а також дадуть можливість залучити кошти Європейського Союзу для вирішення екологічних проблем цього регіону.

«Ця екологічна проблема може вийти не тільки за межі області, а й України, - зазначила Світлана Онищук. - Дякую нашим іноземним партнерам за співпрацю. Впевнена у її результативності, а ми зі свого боку докладемо усіх зусиль, щоби втілити цей масштабний загальнонаціональний проєкт».

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.