В Івано-Франківську стартує виставка проєкту «Ревізіоністський синдром»

3 грудня на третьому поверсі франківської ратуші відбудеться виставка художньо-дослідницького проєкту «Ревізіоністський синдром».

Це перша колаборація Юрія Андруховича та Нікіти Кадана, а також перший проєкт Кадана, присвячений локальному контексту Франківська. В виставці йдеться про політично обумовлене “переписування” мистецької історії, а також про так звану “узгоджену картину світу” - в тому числі в психічному вимірі.

Виставка відбудеться з 3 по 30 грудня, а її відкриття з екскурсією від Нікіти Кадана та Юрія Андруховича відбудеться в п'ятницю, 3 грудня, о 17:00. Для входу на виставку треба придбати квиток в краєзнавчий музей.

«Виставка сформована зі спогадів N. — невідомого франківського художника, що по пам’яті відтворив картини, побачені на спільній виставці східно- та західноукраїнських авангардистів у Станіславові в 1931-ому. Картини N. малював вже у зрілому віці — коли страждав на ревізіоністський синдром і вірив, що його розповіді про минуле впливають на перебіг подій та змінюють історичну дійсність. У франківській Ратуші буде представлено понад 50 робіт N. Решта, ймовірно, була втрачена або знищена опікунами як мотлох. Разом з роботами N. у проєкті можна буде почути архівний 10-хвилинний запис харківської радіопередачі, який, ймовірно, є єдиним свідченням існування виставки у просторі та часі», - повідомили організатори.
«Історія мистецтва деколи є ключем до політичної історії. Втім, історію мистецтва легше любити. ЇЇ хочеться захистити від крові та політичного бруду. Вона кровоточить та п'є кров по-справжньому, як і належить будь-якій історії людських справ», - зазначив куратор виставки Нікіта Кадан.
«Я ще ніколи не брав участі у проєктах, де історія міжвоєнного аванґарду 1920-30-х років аж так рельєфно нагадувала би про свій трагізм і болісно втручалася в наше сьогодні. Сенсаційна знахідка Нікіти — більш як півсотні робіт незнаного франківського художника-"ревізіоніста", що пішов із життя довічним пацієнтом обласного психдиспансеру, — не тільки приголомшує, але і спокушає перевинаходити минуле, заповнювати його фактами історичної Альтернативи. Окремий бонус: де ще ви почуєте реальні радіоголоси з 1931 року. Приходьте до ратуші на зустріч із Неможливим!», - сказав письменник Юрій Андрухович.
«Цей проєкт багатошаровий. Уважний глядач точно зробить не одне відкриття, розглядаючи експозицію та слухаючи радіозапис. До такої уважності в наш швидкий час ми і запрошуємо - спочатку в нешвидке місто Івано-Франківськ, а з наступного року, сподіваюсь, і в інші міста», - підкреслила організаторка виставки Альона Каравай.

Проєкт створено за долучення дослідницької групи митців за участі Нікіти Кадана, Юрія Андруховича, Олександра Сушинського та Лєри Полянськової. Втілюють та організовують команди агенції proto produkciia та франківської галереї «Асортиментна кімната».

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.