В Івано-Франківську обговорили проблеми вшанування вояків, які загинули у Першій світовій війні

В Івано-Франківську відбулась міжнародна науково-практична конференція «Українсько-словацькі військові підрозділи австро-угорської армії в Великій війні: на шляху до незалежності». Про це повідомили у ПНУ.

Два десятки науковців з України, Словаччини, Чехії та Румунії презентували під час заходу наукові дослідження, частина з яких присвячені становищу держави і права в Східній Галичині в час військових лихоліть, а також військовим діям на Прикарпатті під час Першої світової війни. Під час наукового заходу було також проаналізовано стан військових поховань Першої світової війни на Прикарпатті.

«Людство не зробило висновків з Першої світової війни, цього великого уроку для цивілізації, і через 20 років розпочало ще більшу війну. Сьогодні ми говоримо про братерство зброї, коли досліджуємо українсько-словацькі військові взаємини в період І світової війни. І разом з тим ми говоримо про те, що потрібно вшановувати місця пам’яті тих, хто боровся проти нас, хто були нашими ворогами, бо місця пам’яті і цвинтарі повинні бути не місцями ненависті, а місцем роздумів про те, як уникнути війни, не допустити війни, попередити агресора про те, щоб він не зробив крок, аби розпочати війну», – заявив ректор ПНУ Ігор Цепенда.

За словами заступника Повноважного і Надзвичайного Посла Словацької Республіки в Україні Матуша Корби, відновлення місць історичної пам’яті як для українців, так і для словаків, є дуже важливими.

«У Словаччині питання відновлення військових поховань почали підіймати доволі недавно. Після вступу до Європейського Союзу словацька держава почала приділяти цій темі більшу уваги. Посольство Словацької Республіки в Україні, Міністерство закордонних та європейських справ, а також МВС радо підтримуватимуть такі громадські ініціативи в Україні, а також співпрацю на різних рівнях – на рівнях університетів, організацій, органів влади, що дозволить покращити ситуацію з військовими кладовищами», – зазначив Матуш Корба.

За словами голови Івано-Франківської облради Олександра Сича, мета конференції надзвичайно шляхетна – вшанувати жертв, які в тих війнах полягли.

«В даному випадку вже не мають значення ідеологічні протистояння, геополітичне протистояння, а має значення пошанування. Якщо ми хочемо, щоби нас в історії пам’ятали, ми повинні пам’ятати тих, хто був перед нами», – додав Олександр Сич.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.