В Івано-Франківську розпочали консервацію залишків Тисменицької брами Станіславівської фортеці

В Івано-Франківську розпочалися роботи по консервації та ознакуванню археологічних залишків Тисменицької брами Станіславівської фортеці на роздоріжжі вулиць Галицької та Лесі Українки, виявлених за археологічних досліджень. Про це повідомили в Департаменті містобудування та архітектури Івано-Франківської міської ради.

За словами головного спеціаліста відділу охорони культурної спадщини Департаменту архітектури та містобудування Володимира Ідака, представниками підрядної організації ТОВ «ЕКСКЛЮЗИВБУД ІФ», з якою укладено угоду, буде проведено роботи з ущільнення піскового насипу. Далі буде ознакування досліджених залишків фрагментів Тисменицької брами – влаштування мощення, яке фактурно відтворює абрис виявлених при розкопках фундаментів. Консервація дозволить уберегти фрагменти від руйнування. Ознакування вкаже позицію важливого елементу первозданної фортеці – брами – та наочно продемонструє зміну з часом архітектурного середовища даного ареалу. А також стане відправною точкою подальших археологічних вишукувань.

Наступним етапом робіт згідно проєкту стане встановлення інформаційної стели та металевого макету в масштабі 1:100 Тисменицької брами Станіславської фортеці з урахуванням вимоги інклюзивності для громадських просторів. Анотація на макеті передбачена українською, англійською мовами та шрифтом Брайля.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.