Міська рада просить на державному рівні відзначити 110-річницю з дня народження Ярослава Стецька

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення до Президента, Прем’єр-міністра та Голови Верховної ради щодо відзначення на державному рівні 110-річчя з дня народження Ярослава Стецька.

ЗВЕРНЕННЯ

19 січня 2022 року виповнюється 110 років з Дня народження українського державного діяча, провідника національно-визвольного руху, голови Українського державного правління (прем’єр-міністра Української держави, відновленої Актом 30 червня 1941 року), голови Проводу Організації Українських Націоналістів (революційної) у 1968-1986 роках, президента Антибольшевицького блоку народів у 1946-1986 роках, ідеолога українського націоналізму Ярослава Стецька.

Ще юнаком Ярослав Стецько вступив у лави Організації Українських Націоналістів. Вже у 20 років його призначають членом виконавчого органу ОУН – Крайової Екзекутиви та ідеологічним референтом. У свої 22 роки він отримує вирок польського суду – 5 років ув’язнення.

30 червня 1941 року Ярослав Стецько з ініціативи ОУН (революційної) скликає у Львові Українські Національні Збори, які проголошують Акт відновлення Української Держави та створюють уряд – Українське державне правління на чолі з Ярославом Стецьком. У період окупаціїНацистська Німеччина активно протидіяла відновленню української держави, тому її лідерів Степана Бандеру та Ярослава Стецька кинула до концтабору Заксенгаузен.

У 1968-1986 роках Ярослав Стецько є Головою Проводу ОУН (революційної). У цей період він очолює Антибольшевицький блок народів, до якого увійшли представники багатьох поневолених Москвою народів, як всередині СРСР, так і Варшавського блоку.

Ярослав Стецько розгорнув широку дипломатичну та громадсько-політичну діяльність для об’єднання сил, що опирались московській експансії. За словами самого Ярослава Стецька, «наша концепція визволення передбачає спільну визвольну революцію всіх націй, уярмлених російським імперіялізмом і комунізмом». Ці слова залишаються і дороговказом для сучасних політиків.

Ярослав Стецько також відомий як політичний філософ з численним творчим доробком у сфері геополітики, соціально-політичного розвитку та ідейного наповнення українського націоналізму.

Враховуючи визначну роль в історії боротьби за відновлення незалежності України, з метою визнання історичного значення провідника національно-визвольного руху, вважаємо за необхідне на державному рівні провести заходи з відзначення 110-річниці з дня народження Ярослава Стецька.

Народною депутаткою УкраїниОксаною Савчук зареєстровано проєкт Постанови Верховної Ради України«Про відзначення 110-річчя з дня народження Ярослава Стецька».Проєктом передбаченоплан заходів та рекомендації виконавчим органам влади щодо відзначення на державному рівні 110-річчя з дня народження Ярослава Стецька.

Просимо невідкладно розглянути проєкт постанови Верховної Ради України № 6258 від 02.11.2021 р. тапередбачити у проекті закону про Державний бюджет України на 2022 рік кошти на фінансове та матеріально-технічне забезпечення заходівщодо відзначення на державному рівні 110-річчя з дня народження Ярослава Стецька. Доручити Кабінету Міністрів України у місячний строк із дня прийняття цієї Постанови утворити організаційний комітет із підготовки та проведення заходів

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.