У Карпатах знайшли уламки німецького літака

У Карпатах поблизу Яремчі пошуковці виявили останки німецького літака. Про це повідомили в у спільноті «Пошук літаків ДСВ в Україні», учасники якої займаються пошуком літаків Другої Світової Війни збитих на території України.

«Дісталися нарешті на місце падіння літака. Локація неподалік Яремче, висота біля 900 метрів. Гарні українські Карпати. Навіть якщо літака би не було - є що подивитись. Краєвиди вражають. Попередньо було відомо лишо що літак не радянський. До місця падіння йшли пішки. Недовго, десь коло години. Машина туди лише підготовлена би заїхала. По дорозі минували декілька колиб та старих хат. На самому хребті і почали пошук від вказаної точки. Деталі пішли одразу, але переважно лише уламки обшивки. Вирішили дослідити всю територію поряд. Як виявилось є траекторія падіння. Вниз метрів з 200 ще йде шлейф уламків від фюзеляжу. Причому деяки шматки навіть на поверхні. Далі спускатися дуже тяжко, бо величезний яр , з якого вибратися будо би проблемно. Хлопці перепитали місцевих що живуть поряд. З їх слів літак зачепився за гірський хребет і потім скотився вниз, тобто через хребет. Ми шукали з протилежної сторони. Після слів місцевих перейшли за другу сторону хребту для пошуків. Умови там дуже тяжкі. Непролазні кущі ожини. Але змогли все рівно знайти декілька фрагментів труб з рамної конструкції літака. Отже місцеві казали правду», - йдеться у повідомленні.

Пошуковці припускають, що літак був німецьким, але наразі не знають модель, бо не знайшли уламків, які дозволили б зробити такий висновок.

«Судячи зі шлейфу уламків по траекторії падіння літак був великий. Скоріш за все Ju88, He111. Це більш розповсюджені моделі. Юнкерс 52 відправ, бо не знайшли жодного фрагменту з гофрообшивки. На час падіння на відстані 500-700 метрів жили люди і хати до сих пір там стоять, тому чогось крупного ми не змогли знайти. Також версію свою ми висунули. Літак стрімко набирав висоту, щоб здолати гірський хребет, але зачипив дерева (уламки до хребта виключно з обшивки та рулів хвоста) і відповідно не встиг набрати висоту, зачепив корпусом за хребет і впав по іншу сторону (де було знайдено елементи силових конструкцій цетроплану). На жаль, дуже характерних деталей не знайшли. Жодного шилдіка чи бірки. Тобто, специфічних деталей не було», - йдеться у повідомленні.

Пошуковці планують провести ще одну експедицію, щоб більш ретельно дослідити місцевість.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.