У Палаці Потоцьких виявили арку, потрібні археологічні розкопки

Днями в Івано-Франківську відбулась І частина освітнього онлайн-лекторію в рамках проєкту Citta ideale – Феномен «ідеального» міста.

В рамках заходу для учасників лекторію було проведено ознайомлювальну екскурсію Комплексом колишнього палацу Потоцьких в Івано-Франківську. Зокрема, кандидат архітектури, дослідник у галузі архітектурної археології Юрій Лукомський оглянув місце, де нещодавно знайшли арку. Знахідку виявили під час поточного ремонту частини огорожі та господарської брами на території Комплексу.

За словами Юрія Лукомського, для дослідження знайденої частини арки потрібно проводити глибокі археологічні розкопки.

«Навіть з допомогою сучасного георадару ми нічого не зможемо зрозуміти, побачимо тільки лінії відбивання хвиль. Ми можемо сказати, що якась субстанція є, але мусимо перевірити археологічним методом, тобто – провести розкопки. Відповідно, треба знати методику їх, побудувати тут програму цих досліджень: де саме розкопувати, де зробили вторгнення в культурний шар цього об'єкту тощо», – зазначив археолог.

Нагадаємо, наразі ремонтні роботи на цьому місці зупинені. За словами керівника КП ПІК «Палац» Володимира Гайдара, буде розпочато процедуру археологічних розвідок довкола. У першу чергу, потрібно правильно це завести в документальному плані.

Тим часом тривають ремонтні роботи в приміщенні охорони поруч господарської брами.

Нагадаємо, нещодавно було завершено поточний ремонт дахів у найбільгош проблемних корпусах В, Г, Д і З на території Комплексу.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.