Помер етнограф та музеєзнавець Михайло Паньків

31 жовтня 2021 року на 82-му році життя відійшов у вічність директор Навчально-наукового інституту історії, етнології і археології Карпат Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, відомий дослідник Прикарпаття, етнограф, музеєзнавець, лауреат численних всеукраїнських та обласних премій у галузі освіти і культури, заслужений працівник культури України Паньків Михайло Ілліч.

«Ректорат, профспілковий комітет, колектив факультету історії, політології і міжнародних відносин, Навчально-наукового інституту історії, етнології і археології Карпат сумують з приводу смерті колеги та висловлюють співчуття рідним і близьким покійного», - повідомили в ПНУ імені Василя Стефаника.

Довідково

Михайло Ілліч Паньків народився 9 вересня 1940 року у с.Вербівці Городенківського району Івано-Франківської області. У 1958 р. закінчив Снятинський культурно-освітній технікум, а в 1966 – історичний відділ Івано-Франківського педагогічного інституту. З січня 1969 року і донедавна працював в Івано-Франківському краєзнавчому музеї. З 1975 року за сумісництвом викладав у Педагогічному інституті ( нині – Прикарпатський національний університет ім.Василя Стефаника). З вересня 2006-го працював на посаді доцента, а з 2015 – професора кафедри етнології і археології.

З 2008 року був науковим співробітником відділу етнології Навчально-наукового інституту історії, етнології і археології Карпат Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, а згодом і його директором. Автор понад 10 наукових монографій і посібників для студентів, близько 200 статей з етнографії, музеєзнавства та краєзнавства.

Студентам і викладачам Михайло Ілліч назавжди запам’ятається як фахівець своєї справи, добра і чуйна людина. Упродовж багатьох десятиліть наполегливої праці він зумів виховати не одне покоління молодих вчених, прищепити їм любов до рідного краю та його традицій, навчити основних методів польової роботи.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.