На Івано-Франківщині у 15% працівників харчоблоків шкіл виявили стафілокок

Регіональні Центри контролю та профілактики хвороб МОЗ України розпочали раптові перевірки працівників харчоблоків у закладах освіти на носійство золотистого стафілокока.

За 8 днів перевірок (станом на 19 жовтня) загалом обстежено 9117 осіб. Раптові перевірки відбулися в 3002 закладах. За результатами обстежень 940 осіб (10%) мають позитивний результат тесту на носійство стафілококу.

«Що стосується Івано-Франківщини то на 19 жовтня було обстежено 640 осіб. За результатами обстежень 96 осіб мають позитивний результат тесту на носійство стафілококу. Виявлені носії інфекцій будуть відсторонені від роботи на час лікування й до повного одужання. Раптові перевірки відбулися у 221 закладі», - повідомили в пресслужбі МОЗ України.

Довідка

За частотою випадків саме стафілококове отруєння посідає перше місце серед харчових отруєнь. Причина його виникнення – потрапляння в організм ентеротоксину, що виділяється Staphylococcus aureus (Золотистий стафілокок). Чутливість людини до ентеротоксину стафілокока дуже висока - отруєння настає у 90%, що вживали заражену їжу.

Що таке стафілокок та як від нього вберегтися?

Стафілококи оточують людину всюди: вони присутні в пилу й одязі, на поверхні предметів, у дрібних бризках слини, що потрапляють у повітря при кашлі або чханні. Здебільшого вони трапляються на поверхні шкіри, носоглотці, у кишечнику людини, формуючи так звану мікрофлору організму.

Стафілококи можуть розвиватися за температури від 10 до 45°С. Ці бактерії спор не утворюють, тому їх легко знищити при належному тепловому обробленні харчових продуктів. Зазвичай клітини стафілококів гинуть при 70-80°С, однак деякі види витримують нагрівання до 100°С. Розвиваючись у харчових продуктах, стафілокок може виділяти особливий вид токсину – ентеротоксин, що діє на кишечник людини. Ентеротоксин термостабільний, для повного його руйнування необхідне двогодинне кип'ятіння.

Джерелом стафілококової токсикоінфекції є зазвичай такі харчові продукти: м'ясні та рибні страви, молоко, сир, соуси, пудинги, але основним продуктом є кондитерські вироби з кремом. У молоко інфекція може потрапити з вимені корів, хворих на мастит. Свіжа риба і птиця зазвичай не містять стафілококів, але можуть бути заражені під час забою або при післязабійному обробленні.

Забруднювати харчові продукти стафілококом також можуть люди, хворі на ангіну, катар верхніх дихальних шляхів, гнійничкові захворювання шкіри.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.