Пенсіонер, який незаконно продавав зброю, відбувся умовним терміном

Косівський районний суд виніс вирок пенсіонеру, інваліду І групи, який незаконно продавав зброю.

Обвинувачений, усвідомлюючи суспільно небезпечний характер своїх дій та розуміючи, що придбані ним за невстановлених слідством обставин предмети є вогнепальною зброєю та бойовими припасами, передбачаючи суспільно-небезпечні наслідки та бажаючи їх настання, діючи умисно, всупереч передбаченому законом порядку, незаконно зберігав з метою збуту та збував вогнепальну зброю і бойові припаси.

Зокрема, правоохоронці зафіксували чотири випадки продажу зброї. Усі випадки стались у с.Космачі у травні-червні 2020 року. Обвинувачений продав мисливський карабін з оптичним прицілом, пістолет ТТ, пістолет Макарова, револьвер системи «Наган», а також патрони, деякі з них виявились придатними для стрільби.

4 червня 2020 року вдома в обвинуваченого провели обшук, під час якого виявили саморобний однозарядний нарізний пістолет з нерухомим стволом та поздовжньо-ковзаючим затвором», замаскованим під авторучку, призначений для стрільби патронами кільцевого запалення до нарізної вогнепальної зброї калібру 5,6мм. Пістолет виготовлений саморобним способом із застосуванням промислового обладнання та універсального слюсарного інструменту.

«Обвинувачений у судовому засіданні свою вину у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.263 КК України, визнав повністю, підтвердив факти і обставини вчинення кримінальних правопорушень, вказані у обвинувальному акті, продавав вогнепальну зброю, оскільки потребував коштів для операції для себе (має ряд захворювань, зокрема, очей та нижніх кінцівок) та задля допомоги іншим інвалідам у проведенні операцій і протезування, щиро розкаявся у вчиненому та просив суд про поблажливість до нього», - йдеться у вироку суду.

Допитаний в судовому засіданні із таємної кімнати в якості свідка (анкетні дані змінені) пояснив, що на початку квітня 2020 року він познайомився в автобусі з чоловіком, у розмові з останнім повідомив йому про свій намір придбати гладко ствольну зброю, на що цей чоловік повідомив, що його знайомий має зброю та дав його номер телефону. Він подзвонив цьому незнайомцю за наданим номером телефона та запитав чи має він гладкоствольну зброю на продаж, на що останній повідомив, що такої у нього немає, але є малокаліберний карабін і два пістолета. Він сказав, що може купити цю зброю та домовився про зустріч із незнайомцем. Після цього він звернувся до Косівського ВП ГУНП в Івано-Франківській області та повідомив про даний факт і вимушений був співпрацювати із поліцією: працівники поліції йому вручили грошові кошти для закупівлі зброї. Придбану зброю він здав до поліції.

Обставинами, які пом`якшують покарання обвинуваченому, суд визнає щире каяття, активне сприяння розкриттю злочину, вчинення кримінального правопорушення при збігу обставин тяжкого матеріального становища та потреби у лікуванні і протезуванні обвинуваченого.

Суд визнав чоловіка винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.263 КК України, та призначив покарання у виді трьох років позбавлення волі. На підставі ст. 75 КК України звільнив його від покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, за умови, що протягом трьох років іспитового строку він не вчинить нового кримінального правопорушення та виконає покладені на нього обов’язки.

Вирок винесла суддя Дар'я Драч.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.