У Надвірні відзначили 250-річчя промислового видобування нафти в Україні

2021 рік є ювілейним для нафтогазової галузі України і Європи, адже у 1771 році, чверть тисячоліття тому, село Слобода-Рунгурська (нині Слобода Коломийського району), що на Прикарпатті, стало колискою нафтовидобутку, а у 1921 році з Дашавського промислу стартувало промислове освоєння природного газу на континенті.

З метою відзначення 250-річчя промислового видобування нафти в Україні на території музею нафтопромислів Галичини (с. Пнів ) провели ряд заходів: урочисте вшанування ветеранів галузі; тематичні виставки спецодягу, колекції книгу та нафти з родовищ Прикарпаття, історичних документів, фотографій; театралізоване дійство “Один день з життя перших нафтопромислів “; презентація пам’ятної медалі та кування сувенірної монети, приурочених вказаній ювілейний даті.

З нагоди свята на території історичної установи облаштували цікаві експозиції, які демонстрували життя та роботу нафтовиків. Серед них - фотоекспозиція «Портрет нафтовика Надвірнянщини», виставки малюнків нафтою учнів Надвірнянської художньої школи та навіть її зразки з різних родовищ, а ще - колекція спецодягу та ЗІЗ працівників нафтогазовидобувної промисловості. Також тут можна було побачити взірці керну - породи, яку отримують у процесі буріння свердловини і яка є цінним джерелом геологічної інформації.

Особливе захоплення у гостей свята викликало театралізоване дійство «Реконструкція одного дня життя перших нафтопромислів Галичини», в якому інсценізували видобуток вуглеводнів у Галичині ХІХ століття, а також показали посвяту юнака в нафтовики та його весілля. Урочистості завершилось нагородженням ветеранів й працівників нафтової промисловості.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.