Прикарпатець, який намагався спалити хату сусідові, отримав три роки тюрми

Калуський міськрайонний суд виніс вирок прикарпатцю, який намагався спалити хату сусідові.

27 листопада 2020 року житель Залукви вирішив підпалити будинок свого сусіда, з яким у нього склались неприязні відносини. Обвинувачений переконався, що за його злочинними діями ніхто не спостерігає, після чого взяв скляну пляшку з-під пива, наповнену невстановленим нафтопродуктом, підпалив її і, діючи умисно, кинув її зі свого господарства через огорожу у напрямку будинку сусіда. При цьому, пляшка із запалювальною сумішшю влучила у верхню частину бокової стіни зазначеного помешкання і при контактуванні зі стіною пляшка розбилась і від спалахнувшої суміші почала палати верхня частина бокової стіни будинку.

Однак, сусід самотужки погасив полум’я і таким чином попередив пожежу.

Зазначимо, що на момент першого підпалу будинок вже був проданий іншій особі, але сусід якраз готувався до переїзду.

З грудня 2020 року в будинок заїхали нові власники. Під час проживання у вказаному помешканні між новим власником та його сусідом, господарства яких розділені металевою огорожею, теж склалися неприязні відносини.

25 квітня 2021 року обвинувачений вдався до другої спроби підпалу будинку. Він взяв скляну пляшку з-під пива, наповнену невстановленим нафтопродуктом - запалювальною сумішшю, підпалив її і, діючи умисно, кинув її зі свого господарства через огорожу у напрямку будинку. При цьому пляшка із запалювальною сумішшю влучила у верхню частину бокової стіни зазначеного помешкання і при контактуванні зі стіною пляшка розбилась і від спалахнувшої суміші почала палати верхня частина бокової стіни будинку та пластикова обрешітка даху.

Однак, ці дії побачили односельці, які викликали пожежників, які ліквідували пожежу.

Допитаний у судовому засіданні обвинувачений вину у вчиненому злочині не визнав. Він пояснив, що 25.04.2021 з труби від котла сусіда, яка виходила у сторону його подвір`я, в черговий раз йшов дим, який отруював повітря і він, маючи злість на свого сусіда, вирішив налякати його. З цією метою взяв вдома півлітрову пляшку, яку наполовину наповнив наявним у нього пальним А-95, підійшов до огорожі, яка відділяє його господарство від господарства і, підпаливши вказану пляшку, кинув її у сторону будинку останнього. Від вказаних дій спалахнула стіна будинку, на якій протягом наступних приблизно 2 хвилин вигоріло наявне у пляшці пальне і полум`я само погасло. При цьому обвинувачений зазначив, що умислу на знищення будинку у нього не було, оскільки він лише хотів налякати свого сусіда. Тому вважає, що у його діях вбачаються ознаки дрібного хуліганства. Наголосив, що якби хотів спалити будинок, то зробив би це.

Незважаючи на невизнання вини самим обвинуваченим, його вина у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 194 КК України підтверджується показами потерпілого, показами свідків, які були допитані в судовому засіданні, дослідженими в судовому засіданні письмовими доказами.

Суд з’ясував, що обвинувачений є конфліктним, веде аморальний спосіб життя, порушує норми добросусідства, внаслідок чого від жителів села на нього поступають численні скарги. Крім цього, згідно довідки Залуквянського старостинського округу Галицької міської ради № 313 від 24.04.2021 до складу сім’ї обвинуваченого входять інші особи, однак за місцем реєстрації не проживають так як він створює умови не придатні для їх проживання.

Суд визнав чоловіка винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 194 КК України та призначив покарання у виді 3 (три) роки позбавлення волі.

Вирок винесла суддя Олександра Кардаш.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.