На Городенківщині помер боєць ОУН-УПА Іван Романюк

23 вересня на 93 році життя помер громадський діяч, боєць ОУН-УПА Романюк Іван Михайлович.

Іван Романюк - один із перших членів Коломийської спілки політв’язнів і репресованих, Руху, Товариства Української мови “Просвіта”, Станиці братства ОУН-УПА. Був учасником з’їздів політв’язнів і репресованих у Києві, делегат 1-5 Великих зборів КУН, конференцій ОУН-УПА.

Романюк Іван Михайлович народився 27 червня 1929 р. у с. Котиківці.

Навчався у Коломийській гімназії (1941-1944 рр.) разом з Дмитром Павличком і Романом Іваничуком.

Після закінчення Городенківської СШ № 1 (1947р.) навчався на хіміко-технологічному факультеті Львівського політехнічного інституту. Під загрозою арешту залишив навчання. Працював помічником – бухгалтером Городенківської МСТ (1948 р.).

Член юнацтва ОУН (з 1944р.), член ОУН (з1947р.) районний провідник юнацтва ОУН Городенківщини. Заарештований органами НКГБ 1 листопада 1948р. У квітні 1949 р. засуджений до 25 років позбавлення волі. Етапований на Колиму у табір Берлагу.

Після звільнення у 1955р. повернувся до Коломиї. Працював фельдшером при ФАПі в с. Воскресінцях Коломийського району (1956р.), лікпрофінспектором райздоровідділу (1956-1957рр.), фельдшером здоровпункту ткацької фабрики.

Після закінчення Станіславського медичного інституту працював у Коломийській центральній районній лікарні (1966-1989рр.).

З 1992р. – голова Координаційної ради демократичних організацій та партій Городенківського району.

Активно підтримував і впроваджував на Городенківщині національну ідею , повернув імена багатьох загиблих за волю і незалежність України, виступив ініціатором і будівничим багатьох національно- патріотичних справ у Городенківському районі, виховав цілу плеяду активістів молодого покоління, яке і сьогодні захищає суверенітет України на Сході.

Автор чисельних публікацій у газетах та журналах України і зарубіжжя, серед яких другий том альманаху «Городенківщина» , серія публікацій «Мартиролог загиблих учасників ОУН-УПА», історично- краєзнавчої книги «Стежок багато, а дорога одна».

Нагороджений багатьма нагородами і відзнаками України, області, району, Почесний громадянин м.Городенки.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.