В Івано-Франківську відбулась міжнародна наукова конференція

В Івано-Франківську розпочала роботу Міжнародна наукова конференція «Станіславів та Станіславівщина в українському та польському історичному просторі».

Це вже шоста конференція, на якій науковці України та Польщі презентують свої дослідження з історії Івано-Франківська та навколишніх земель, дискутують на тему представлених доповідей, шукають спільні історичні та культурні моменти, які складалися часом у не надто простих умовах взаємовідносин народів, які проживали на цій території.

Ініціаторами та організаторами цієї конференції виступають Центр польської культури та європейського діалогу в Івано-Франківську, Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Військова технічна академія у Варшаві та Військово-морська академія в Ґдині. Захід відбувається за підтримки Генерального консульства РП у Львові.

Гостей та учасників заходу привітала директорка Центру польської культури та європейського діалогу в Іван-Франківську Мар’я Осідач.

«Готуючись до першої конференції у 2016 році, організатори і гадки не мали, що вона переросте у серію конференцій, в якій візьмуть участь десятки науковців, буде досліджено і представлено багато важливих тем з історії міста Станіславова та навколишніх земель», – зазначила Мар’я Осідач.

До участі в заході долучилися, передусім, науковці з України та Польщі, котрі вивчають історію міста в окреслюваний період, тобто з моменту заснування міста і до сьогодення. Основою дискусії став аспект співіснування та співпраці між громадами (з точки зору релігії, політики, війська, культури та економіки), що населяли цю територію з XVII до кінця ХХ-го століття.

Основна ідея конференції – популяризація історії міста та пов’язаного з ним регіону, у всьому його історичному просторі з точки зору співпраці між сусідніми народами.

Організатори конференції також мають намір започаткувати нові та продовжувати вже проведені наукові дослідження, спрямовані на поширення знань про багатонаціональну історію Станіславова та всього регіону.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.