Жінка, яка привласнила кошти фірми, відбулась штрафом

Івано-Франківський міський суд виніс вирок уродженці Чернівців, яка привласнила кошти фірми.

У 2016 році обвинувачену прийняли на роботу у фірму, яка займається дистрибуцією тютюнових виробів.

Для успішного виконання покладених обов`язків працівниці надали доступ до грошових коштів на корпоративному рахунку фірми та видали електронні платіжні засоби емітовані на її ім’я.

Працівниця несла повну відповідальність за суми, витрачені з корпоративної карти. Не дозволялось використовувати карту в особистих цілях. Звіт на витрати, що відносяться до відрядження має бути створений в системі УТЕС до закінчення третього банківського (робочого) дня, що настає за днем повернення з відрядження. В усіх інших випадках (окрім відряджень) авансовий звіт має бути створений протягом одного робочого дня після проведення оплати з заробітної або корпоративної картки на витрати, які були понесені не у відрядженні.

Однак обвинувачена, працюючи на посаді адміністратора офісу відділу продаж Івано-Франківської філії, здійснювала операції по зняттю грошових коштів в банкоматі та безготівковому розрахунку, не маючи наміру їх використання за призначенням, пов`язаним з виконанням посадових обов`язків. Таким чином, вона привласнювала вказані кошти фірми і відповідно авансові звіти про їх використання не подавала.

За період з 19.10.2016 до 20.11.2017 обвинувачена привласнила та розтратила кошти Товариства на загальну суму більше 293 тис. гривень.

У судовому засіданні обвинувачена свою вину у скоєному визнала повністю та підтвердила обставини вчинених злочинів. Так, обвинувачена зазначила в суді, що здійснювала операції по зняттю грошових коштів в банкоматі та безготівковому розрахунку, на особисті цілі. У вчиненому щиро покаялася, просила суд суворо її не карати.

Призначаючи покарання обвинуваченій, суд врахував те, що обвинувачена раніше несудима, кримінальні правопорушення вчинила вперше, працює на одному з місцевих телеканалів на штатній посаді молодшого менеджера з реклами, добровільно відшкодувала завдану шкоду та відсутність претензій з боку потерпілої сторони. Крім того, суд врахував висновок, наданий в досудовій доповіді органу пробації, про можливість виправлення жінки без обмеження або позбавлення волі на певний строк, її щире каяття у вчиненому, активне сприяння розкриттю злочину. Вказані обставини та дані про особу обвинуваченої, суд визнає такими, що пом`якшують її покарання та істотно знижують ступінь тяжкості вчиненого злочину, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України.

Суд визнав жінку винною та призначив їй остаточне покарання у виді штрафу в розмірі 3000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 51000 гривень з позбавленням права обіймати посади, пов`язані із повною матеріальною відповідальністю терміном на 1 рік.

Вирок виніс суддя Дмитро Руденко.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.