Облрада затвердила порядок, який дозволить видобувати гравій з річок

Івано-Франківська обласна рада затвердила порядок проведення заходів з ліквідації наслідків та запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, пов’язаних з шкідливою дією вод.

Як йдеться у документі, заходи з ліквідації наслідків та запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, пов’язаних із шкідливою дією вод (далі – Заходи) здійснюються у виключних випадках для запобігання затопленню населених пунктів та сільськогосподарських угідь під час проходження повені, паводку, льодоходу та інтенсивному розвитку берегової ерозії, а також запобігання руйнуванню гідротехнічних споруд, інших інженерних споруд та комунікацій.

Метою проведення Заходів є зниження гідравлічного навантаження (тиску) на гідротехнічні споруди, корінні береги річок, які зазнають інтенсивної ерозії, забезпечення умов проходження паводку на ділянках мостових переходів, гідроспоруд та лінійних споруд, відновлення природного стану русел річок, поліпшення умов існування водних живих організмів.

Проведення заходів з ліквідації наслідків та запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, пов’язаних із шкідливою дією вод, здійснюється за відповідним рішенням Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій з урахуванням положень вказаного Порядку.

Визначення конкретних ділянок (місць) русел річок для проведення Заходів визначається постійно діючою комісією з визначення ділянок (місць) русел річок, які потребують проведення Заходів (далі – Комісія), персональний склад якої визначається відповідно до цього Порядку та затверджується наказом Дністровського басейнового управління водних ресурсів.

Проведення Заходів здійснюється згідно з проектно-кошторисною документацією, яка виготовляється і погоджується відповідно до вимог чинного законодавства України, а також відповідно до процедури проведення оцінки впливу на довкілля.

Виконавець Заходів визначається на конкурсній основі згідно з Положенням про порядок проведення конкурсу щодо проведення заходів з ліквідації наслідків та запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, пов’язаних із шкідливою дією вод, додаток до Порядку.

Компенсація витрат Виконавця може здійснюватися за рахунок реалізації видалених річкових відкладів за межі ділянки (місця) проведення Заходів.

З метою створення сприятливих умов для соціально-економічного розвитку населених пунктів міських, селищних та сільських рад територіальних громад, на територіях яких проводяться Заходи, Виконавець укладає з відповідними органами місцевого самоврядування угоду про соціально-економічне партнерство. Виконавець робіт компенсовує Дністровському басейновому управлінню водних ресурсів (далі – Дністровське БУВР) витрати, пов’язані з організацією авторського та технічного нагляду, контролем за проведенням Заходів, поповнення аварійного запасу, проведення заходів щодо попередження шкідливої дії вод та виникнення надзвичайних ситуацій і ліквідації їх наслідків.

Ініціатором проведення Заходів можуть виступати Дністровське БУВР, міські, селищні та сільські ради територіальних громад, на територіях яких передбачається проведення Заходів.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.