Облрада закликала центральну владу не допустити підвищення податків для аграрників

Івано-Франківська обласна рада схвалила звернення до Президента України В. Зеленського, Прем’єр-міністра України Д. Шмигаля, Голови Верховної Ради України Д. Разумкова, народних депутатів України від області щодо недопущення підвищення податкового навантаження на сільськогосподарських товаровиробників.

Звернення

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, занепокоєні ситуацією, яка розгортається навколо планів Уряду, викладених у законопроєктах “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень” (реєстраційний номер 5600) та “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справляння податків з платників податків — суб’єктів господарювання, які провадять діяльність у сфері сільського господарства” (реєстраційний номер 5636).

Підтримуємо необхідність детінізації відносин у сферах використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення і торгівлі сільськогосподарською продукцією, схвалюючи зусилля Уряду, спрямовані на вирівнювання податкового навантаження шляхом запровадження мінімального податкового зобов’язання, що дозволить наповнити місцеві бюджети. Однак, вважаємо за необхідне вказати на недоліки, які містять зазначені законопроєкти.

Завданням детінізації є виведення з тіні сільськогосподарських виробників, які провадять свою діяльність неофіційно, а не підвищення приблизно вдвічі податкового навантаження на легальних сільгоспвиробників. Це не відповідає передбаченим законопроєктами нормам. Зокрема, необґрунтовано встановлюються значення мінімального податкового зобов’язання на гектар на рівні 5% нормативної грошової оцінки земельних ділянок, які значно перевищують середні по Україні показники суми сплачених податків легально працюючими сільськогосподарськими підприємствами на один гектар земель у користування, а також відсутня диференціація розміру мінімального податкового зобов’язання для земель, що орендуються у фізичних і юридичних осіб.

Українські сільськогосподарські виробники несуть адекватний рівень ефективного податкового навантаження, який, з урахуванням істотної диспропорції рівня державної підтримки агропромислового комплексу, яка є в Україні та розвинених країнах світу і країнах-сусідах, значно вищий ніж у конкурентів вітчизняних аграріїв.

Враховуючи наявність застарілої методики розрахунку нормативної грошової оцінки земель, яка не враховує забезпеченість ґрунтів вологою, що призвело до завищення нормативної грошової оцінки в деяких областях і невідповідності реальній родючості ґрунтів, вважаємо, що для розрахунку мінімального податкового зобов’язання на перехідний період розроблення нової методики повинно застосовуватися середнє значення нормативної грошової оцінки по Україні, що не перевищує 28000 гривень за гектар.

Законопроєкт встановлює обмеження бюджетного відшкодування ПДВ для платників-посередників у разі придбання та/або імпорту товарів, що у подальшому постачаються на митній території України, а також для виробників/переробників продукції, в яких витрати на переробку складають не менше 8% від продажної ціни. Реалізація такого механізму призведе до фактичної відміни автоматичного відшкодування ПДВ, що значно погіршить вітчизняні умови ведення бізнесу.

Поділяючи необхідність ініціювання питання повернення валютної виручки від експорту сільськогосподарських товарів, вважаємо, що запропонований шлях вирішення цієї проблеми не лише не вплине на виконання зобов’язань з повернення валюти недобросовісними експортерами, а й значно ускладнить роботу аграріїв.

Тому пропонуємо ґрунтовно вивчити порушену проблему для пошуку альтернативних варіантів її вирішення. Зокрема, вважаємо, що механізми, які мають запобігти зловживанням з валютною виручкою, повинні стосуватися всіх експортних товарів, а не лише сільськогосподарської продукції, оскільки без розвитку аграрного виробництва неможливим є відродження сільської місцевості та реалізація проєкту “Нове село”, ініційованого Президентом України Володимиром Зеленським.

Зважаючи на зазначене вище, просимо:

  • утриматися від будь-якого погіршення умов ведення легального сільськогосподарського виробництва, адже саме ці аграрії створюють робочі місця у сільській місцевості, а податкові надходження від них є бюджетоутворюючими;
  • ініціювати доопрацювання законопроєкту – реєстраційний номер 5600 при його розгляді у Верховній Раді України та відкликання законопроєкту – реєстраційний номер 5636 як такого, що не виконує задекларовані цілі і погіршує становище аграріїв, які легально працюють у сфері сільського господарства.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.