Зловмисник, який використовував інваліда для жебракування, відбувся умовним терміном

Івано-Франківський міський суд виніс вирок щодо уродженця Львова, який використовував хворого чоловіка для жебракування.

Обвинувачений вчинив вербування людини, вчинене з метою експлуатації, з використанням матеріальної залежності потерпілого та його уразливого стану.

У 2020 році обвинувачений зустрів чоловіка, який страждає психічним захворюванням, помірною розумовою відсталістю, що позбавляє його здатності усвідомлювати свої дії та керувати ними при вчиненні відносно нього злочину.

Обвинувачений, використовуючи уразливий стан чоловіка, завербував останнього та в подальшому поселив його по місцю свого проживання, ввівши його в матеріальну залежність від себе, та маючи на меті в подальшому експлуатувати, примушуючи до жебракування.

Шляхом жебракування потерпілий заробляв від 300 до 500 грн в день, більшу частину яких обвинувачений привласнював та використовував на власні потреби, при цьому незначну частину грошей спрямовував на утримання, ввівши останнього, в матеріальну залежність від себе.

16 вересня 2020 року по вул.Дністровській в м.Івано-Франківську, при спробі забрати зароблені шляхом жебракування гроші, обвинуваченого затримали працівники поліції та вилучили привласнені грошові кошти в сумі 70 грн.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений вину у пред`явленому обвинуваченні визнав повністю. Пояснив, що шкодував потерпілого, знав, що в нього немає родичів, надавав йому прихисток, а кошти, ним зароблені, витрачав на спільні потреби. Усвідомлює, що його дії є неправомірними, на даний час шкодує про вчинене, щиро розкаюється, запевнив суд, що такого більше не повториться, просить суворо його не карати.

Представник потерпілого адвокат Винник Ю.Г. в судовому засіданні підтримав заявлений цивільний позов та просив стягнути з обвинуваченого на користь потерпілого моральну та матеріальну (майнову) шкоду, на суворому покаранні не наполягає.

Івано-Франківський МРВ філії ДУ Центр пробації вважає, що виправлення обвинуваченого без позбавлення або обмеження волі на певний строк можливе та не становить високої небезпеки для суспільства (в т.ч. окремих осіб). На думку органу пробації виконання покарання у громаді для обвинуваченого можливе за умови здійснення нагляду та застосування соціально-виховних заходів, спрямованих на вирішення проблем із офіційним працевлаштуванням та контролем над поведінкою та мисленням.

Обставинами, що пом’якшують покарання, суд визнає: визнання вини, щире каяття обвинуваченого у вчиненому, активне сприяння розкриттю злочину. Обставин, що обтяжують покарання судом не встановлено.

Суд визнав чоловіка винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.149 КК України та призначити покарання у вигляді 3 (трьох) років позбавлення волі. Керуючись ст.75 КК України, звільнив його від відбування призначеного покарання у вигляді позбавлення волі, встановивши іспитовий строк 1 (один) рік.

Також суд вирішив стягнути на користь потерпілого 10 тис. гривень.

Вирок внесла суддя Інесса Болюк.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.