Хакер з Долинщини відбувся умовним терміном

Долинський районний суд виніс вирок чоловікові, який розповсюджував шкідливі програмні засоби, призначені для несанкціонованого втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), автоматизованих систем, комп`ютерних мереж чи мереж електрозв`язку.

Обвинувачений, володіючи навиками написання програмних кодів, створив програмне забезпечення, яке надавало можливість користувачам мережі Інтернет завантажити та встановити шкідливе програмне забезпечення, призначене для втручання в роботу їх електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), під виглядом програми, яка надає унікальні можливості гравцю комп`ютерної гри «GTA SAMP».

Відповідно до висновку експерта, в файлі «sobeit_28080405.exe» виявлено програмне забезпечення, яке антивірусними програмами розпізнається як шкідливе, а саме «Trojan: Win32/Tnega!ml». Дане програмне забезпечення характеризується антивірусними програмами як таке, що з його допомогою можна здійснювати електронне спостереження за діями користувача (перехоплення вводу з клавіатури, створення знімків екрану, отримання списку активних програм).

31 травня 2021 року між прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами СБУ та Державною прикордонною службою Івано-Франківської обласної прокуратури Безруким О.Р. та підозрюваним було укладено угоду про визнання винуватості, згідно з якою підозрюваний під час досудового розслідування та судового розгляду повністю визнав свою вину у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 361-1 КК України, а саме: в розповсюдженні шкідливих програмних засобів, призначених для несанкціонованого втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), автоматизованих систем, комп`ютерних мереж чи мереж електрозв’язку.

Однією з умов укладення угоди є зобов’язання співпрацювати з Івано-Франківською обласною прокуратурою у викритті кримінальних правопорушень, вчинених іншими особами, які стосуються створення, розповсюдження, та збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, призначених для несанкціонованого втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп`ютерів), автоматизованих систем, комп`ютерних мереж чи мереж електрозв`язку.

Суд визнав чоловіка винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 361-1 Кримінального кодексу України, та призначити йому узгоджене сторонами покарання у виді 1 (одного) року позбавлення волі. На підставі ст. 75 КК України звільнив його від відбування призначеного покарання з випробуванням на іспитовий строк 1 (один) рік.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.