Зловмисник, який організував роботу конвертаційного центру, відбувся умовним терміном

Івано-Франківський міський суд виніс вирок щодо уродженця Галицького району, який відмивав доходи одержані злочинним шляхом.

Обвинувачений, діючи за попередньою змовою групою осіб, упродовж липня 2016 року - березня 2018 року вчинив пособництво в умисному ухиленні від сплати податку на додану вартість в особливо великих розмірах, а також легалізацію (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом, у великому розмірі.

Приблизно у 2003-2004 роках обвинувачений познайомився із учасником злочинної схеми, матеріали щодо якого виділено в окреме провадження, з яким у нього склалися товариські відносини.

Співучасник повідомив обвинуваченому, що вони не будуть переслідувати мету одержання прибутку, що є ознакою законної підприємницької діяльності відповідно до ст.42 Господарського кодексу України, а фактично імітуватимуть таку діяльність, маючи на меті отримання незаконної винагороди у вигляді відсотків за надання різним підприємствам документів про нібито проведені господарські операції, що даватиме змогу службовим особам юридичних осіб умисно ухилятися від сплати податків, а також отримання відсотків від конвертування безготівкових коштів в готівку.

Згідно домовленостей обвинувачений мав конвертувати безготівкові кошти в готівку шляхом їх зняття з банківських рахунків, отримувати готівкові кошти від службових осіб реальних суб`єктів господарювання, що надходили до них безготівковим шляхом з банківських рахунків підконтрольних йому та особі №1, матеріали щодо якого виділено в окреме провадження, підприємств, передавати готівку власникам безготівкових коштів, готувати первинні документи про безтоварні (неіснуючі) господарські операції.

У схемі було залучено чимало фірм, перераховувались кошти на десятки мільйонів гривень.

31 травня 2021 року між прокурором Івано-Франківської обласної прокуратури Бурмеєм Олегом Олексійовичем та підозрюваним в присутності його захисника Тиніва І.Д. укладено угоду про визнання винуватості, відповідно до якої підозрюваний беззастережно визнав свою вину у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.5 ст.27, ч.3 ст.212, ч.2 ст.209 КК України, щиро розкаявся, активно сприяв розкриттю кримінальних правопорушень, зобов`язався співпрацювати у викритті кримінального правопорушення, вчиненого іншим співучасником, зокрема, шляхом надання суду показань як свідка з приводу кримінального правопорушення, тобто щодо особи, яку він викрив під час надання показань як підозрюваний та щодо якого матеріали виділено в окреме провадження.

Суд визнав чоловіка винуватим. На підставі ч.1 ст.70 КК України шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим визначив остаточне покарання за сукупністю кримінальних правопорушень у виді позбавлення волі на строк п`ять років, з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно - розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на строк три роки. На підставі ст.75 КК України звільнив обвинуваченого від відбування призначеного основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, встановивши іспитовий строк тривалістю три роки.

Вирок винесла суддя Олеся Зеленко.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.