ЦВК зареєструвала Вірастюка народним депутатом

7 червня до ЦВК надійшли заява та необхідні документи Василя Вірастюка щодо реєстрації його народним депутатом.

«Комісія розглянула їх та, відповідно до законодавства, на підставі протоколу ЦВК про результати виборів та з урахуванням рішень Великої Палати Верховного Суду, зареєструвала його народним депутатом України, обраним на проміжних виборах народного депутата України 28 березня 2021 року в ОВО № 87», - йдеться у повідомленні ЦВК.

Нагадаємо, що ще 19 травня ЦВК, на виконання постанови Великої Палати Верховного Суду від 1 травня у справі в справі № 9901/114/21, склала протокол про результати виборів народного депутата в окрузі № 87.

Однак, 21 травня кандидат Олександр Шевченко оскаржив дії ЦВК, протокол та окремі пункти постанови Комісії від 19 травня.

У своєму кінцевому рішенні Велика Палата Верховного Суду визнала, що суд першої інстанції своїм рішенням втрутився в повноваження ЦВК та не врахував її доводів щодо неможливості проведення повторного голосування на окремих дільницях.

Також суд звернув увагу, що “Комісія діяла в умовах відсутності чіткого правового механізму вирішення безпрецедентної ситуації в ОВО № 87”. А така ситуація обумовлена недосконалістю виборчого законодавства, що і призвело до неможливості врахувати голоси виборців на декількох дільницях. Подібні ситуації в історії України вже траплялися і врегульовувалися Парламентом шляхом прийняття відповідних законів.

Загалом же суд зазначив, що на виконання постанови Великої Палати Верховного Суду від 1 травня, Комісія “виходила з наявних реальних можливостей та обрала той варіант встановлення результатів, який загалом дозволяє справедливо визначити переможця виборів”.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.