Житель Надвірнянщини, який закликав бомбити Київ, отримав умовний термін

Надвірнянський районний суд виніс вирок жителю Надвірнянщини, який у соціальній мережі поширював заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу, захоплення державної влади.

Протягом тривалого періоду часу чоловік поширював контент деструктивного характеру у соціальній мережі Вконтактє. Зокрема, опублікував більше тисячі відеофайлів, більше 4 тисяч фотографій, більше 16 тисяч постів.

У вказаних висловлюваннях містяться заклики до Російської Федерації здійснити військову агресію щодо України та таким чином повалити її конституційний лад та захопити чинну державну владу в Україні, заклики до жителів України, зокрема військовослужбовців, які воюють в зоні АТО, відмовитись від мобілізації та вчинити державний переворот, розстріляти «хунту», «олігархів», та «жидів», з метою захоплення державної влади насильницьким шляхом та інші заклики, спрямовані до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу. Вказані висловлювання спрямовані до свідомості необмеженого кола громадян України.

У відповідності до висновку судово-лінгвістичної експертизи Українського науково-дослідного інституту спеціальної техніки та судових експертиз № 205/1 від 15.06.2016, у своїх висловлюваннях розміщених на«стіні» Вконтактє, обвинувачений закликає українців, українських солдат, українську армію до державного перевороту, до знищення чинної державної влади в Україні, шляхом використання зброї власними силами, за допомогою Російської Федерації, закликає до повалення чинного конституційного ладу в Україні та заміну його на «нову соціалістичну державу».

Спеціалістом встановлено, що дописи містять висловлювання з публічними закликами до невизначеного необмеженого кола осіб: йти воювати в АТО лише для того, щоб отримати доступ до зброї та зі зброєю на «БТРах і танках» вирушити на Київ; розбомбити «кончу заспу» та «пущу водиці»; бомбити дорогі «дворци»; йти на Київ цілими батальйонами і полками.

Крім того, обвинувачений по місцю свого проживання, не маючи відповідного на те дозволу, зберігав 5 патронів до вогнепальної нарізної зброї, якими до 1999 року володів його батько, які були вилучені під час обшуку в даному помешканні.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні кримінальних правопорушень не визнав та суду пояснив, що він проживає разом матір’ю, батько в 1999 році помер. Він знаходиться на обліку в лікара психіатра, так як він в 1998 році у віці 14 років проходив амбулаторне лікування в лікаря нервопатолога та психіатра, бо не міг спати. Пізніше в 2015 році він звернувся до психіатричної лікарні, бо мав нервовий зрив після проведення працівники поліції обшуку в нього в квартирі. В 2017 році він перебував на стаціонарному лікування в обласній психоневрологічній лікарні.

Весною 2015 року він працював на "Лісокомбінаті" на посаді різноробочого зранку до вечора. Соцмережею користувався через мобільний телефон. В якийсь період побачив, що його сторінку взламали, від його імені писали пости інші особи, він їх видаляв. Йому приходили в приватні повідомлення смс, що його сторінка взломана, але про це нікому не казав. Він побачив, що на сторінці різні спами на політичну тему, негативно оцінював дану інформацію, видаляв вказані спами по різному. Зазначив, що політикою не займається, на вибори не ходить. В соціальних мережах любить дивитися про природу. Обізнаний з подіями, які відбувалися на Майдані у 2014 році.

Він зазначив слідчому, що його екаунт взломано. Вказує, що він нічого не писав в соціальній мережі проти України. Просив його виправдати.

Незважаючи на не визнання вини обвинуваченим у вчиненні кримінальних правопорушень, його винуватість повністю доводиться показаннями свідків, письмовими документами, речовими доказами, перевіреними і дослідженими судом в судовому засіданні.

Матір обвинуваченого повідомила, що з самого дитинства її син страждає на розлади психіки, з дитинства хворів на психічні розлади і депресії. Не сприймає світ і життя реально. Заклики на повалення влади він не робив та не висловлював антиукраїнських поглядів, ніколи не цікавився політикою. Ствердила, що знайдені патрони належали її чоловікові і про них син нічого не знав, однак знайшов їх в 2015 році.

Сестра обвинуваченого повідомила, що в 10 років хвороба ускладнилася. У 2015 році та 2017 році звертався до лікарів. Він стоїть на обліку у психотерапевта. Став замкнутий, не було друзів, не можна було ні в чому переконати, не спілкувався, некомунікабельний, ніхто не розумів його ставлення до навколишнього світу. Мав в соціальній мережі Вконтактє свою сторінку, де за його словами висловлював свої думку.

Суд визнав чоловіка винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.109, ч.1 ст. 263 КК України та призначити покарання: - за ч.2 ст.109 КК України - 3 роки обмеження волі без конфіскації майна. На підставі ст.75 КК України звільнив обвинуваченого від відбування призначеного покарання з випробуванням, якщо він протягом іспитового строку 1 (один) рік 6 ( шість) місяців не вчинить нового злочину і виконає покладені на нього обов`язки.

Вирок винесла суддя Олександра Міськевич.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.