Посадовець Держпраці, який отримав хабар, заплатить штраф

Івано-Франківський міський суд виніс вирок щодо уродженця Рогатинщини, якого спіймали на отриманні хабара.

Обвинувачений, який працював на посаді головного державного інспектора відділу з питань додержання законодавства про працю, зайнятість та інших нормативно-правових актів Управління держпраці в Івано-Франківській області, вчинив умисні дії, які виразились у одержанні службовою особою неправомірної вигоди за вчинення чи невчинення такою службовою особою в інтересах того, хто надає неправомірну вигоду будь-якої дії з використанням наданого їй службового становища.

19 червня 2018 року о 12:30 він прибув з перевіркою дотримання вимог законодавства про працю до приватної підприємиці, яка володіє кафе. В ході проведення перевірки обвинувачений виявив ряд порушень вимог законодавства про працю під час провадження господарської діяльності. Однак, не здійснив належну фіксацію виявлених порушень, відповідного акту на місці не склав та викликав підприємця до Управління Держпраці в Івано-Франківської області.

21 червня 2018 року, перебуваючи у службовому кабінеті Управління Держпраці в Івано-Франківської області за адресою м. Івано-Франківськ, вул. Незалежності, 67, обвинувачений прийняв від підприємиці за не зазначення всіх виявлених порушень в акті інспекційного відвідування, які в подальшому вплинуть на розмір штрафних санкцій, пропозицію про надання неправомірної вигоди в розмірі 20000 грн.

Обвинувачений, перебуваючи у приміщенні квартири, отримав від підприємиці неправомірну вигоду у вигляді грошових коштів в сумі 20000 грн. за незазначення всіх виявлених порушень вимог законодавства про працю під час провадження господарської діяльності в акті інспекційного відвідування.

В судовому засіданні обвинувачений вину у вчиненому визнав повністю і беззастережно, він підтвердив всі без винятку викладені в обвинувальному акті обставини вчинення ним кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 368 КК України.

Суду пояснив, що він, будучи інспектором в Управлінні Держпраці, здійснював перевірку дотримання вимог чинного законодавства України про працю підприємцем, під час якої виявив ряд порушень законодавства про працю, у зв`язку з чим викликав останню до Управління для дачі пояснень. 21 червня 2018 року прибула в Управління Держпраці, де після розмови з приводу результатів перевірки запропонувала йому неправомірну винагороду в сумі 20000грн. В свою чергу він прийняв пропозицію останньої і 26 червня 2018 року вона привезла йому додому деякі документи та грошові кошти в сумі 20000грн., які він від неї отримав. Згодом його затримали працівники поліції та вилучили грошові кошти, документи та інші речі. На даний час він офіційно працевлаштувався, до вчиненого ставиться критично, запевнив, що належні висновки він собі зробив і щиро розкаявся, просив суд його суворо не карати.

Суд визнав чоловіка винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 368 КК України, та призначив йому покарання у виді штрафу в розмірі 1200 (однієї тисячі двісті) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 20400 (двадцять тисяч чотириста) гривень з позбавленням права обіймати посади, пов`язані із здійсненням державного контролю за дотриманням законодавства про працю юридичними та фізичними особами, на строк 1 (один) рік.

Вирок виніс суддя Ростислав Хоростіль.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.