Франківська міська рада просить уряд підтримати туристичну сферу

Депутати Івано-Франківської міської ради звернулись зі зверненням до Прем`єр-міністра України Дениса Шмигаля, Міністра культури та інформаційної політики України Олександра Ткаченка, Голови Державного агентства з розвитку туризму Мар’яни Олеськів щодо необхідності підтримки туристичної сфери в умовах пандемії.

Звернення

Ми, депутати Івано-Франківської міської ради, реагуючи на численні звернення власників та директорів туристичних компаній, гідів, (самозайнятих осіб (ФОП) і найманих працівників), звертаємося до Вас в зв’язку з ситуацією, що склалася на ринку внутрішнього туризму впродовж останнього року з проханням в межах своїх повноважень підтримати та захистити працівників туристичної сфери.

Туризм одна з тих галузей, яка постраждала у зв’язку з пандемією коронавірусу найбільше. В Івано-Франківську більшість туристичних фірм працює на внутрішній ринок, а це 2/3 загальної кількості. Ситуація є досить складною, в зв’язку з карантинними обмеженнями туристична галузь стикнулась з масовим скасування рейсів різного виду транспорту, туристичних турів, запитами на повернення коштів. Частина підприємців туристичної індустрії були змушені тимчасово призупинити свою діяльність, частина звільнити деяких своїх працівників, а частина закритись зовсім.

У Івано-Франківській області з 22 лютого до 9 квітня 2021 року було встановлено обмежувальні протиепідемічні заходи віднесені до червоного рівня епідемічної небезпеки. З початку березня були заборонені залізничні та автобусні перевезення, пересуватися можна було тільки власним автотранспортом. Всі туристичні тури, що були продані/заброньовані на цей період – були скасовані. Туроператори, гіди, перевізники та інші учасники туристичної сфери зазнали значних збитків. Також це суттєво похитнуло рівень довіри до учасників туристичного ринку з боку туриста. Встановлення обмежувальних заходів повністю позбавило учасників ринку туристичної сфери змоги здійснювати свою господарську діяльність, поряд з цим, органами державної влади не розроблено жодного інструменту, який б був спрямований на підтримку туристичної галузі, виплату допомоги чи встановлення певних пільг на період запровадження таких обмежувальних заходів.

Окрім того, нещодавно прийнятим Законом України «Про надання допомоги застрахованим особам на період здійснення обмежувальних протиепідемічних заходів, запроваджених з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» також не передбачена жодна підтримка ні суб’єктів господарювання туристичної сфери, ні працівників, які працюють у таких суб’єктах господарювання. Види економічної діяльності (КВЕД) суб’єктів господарювання задіяних у туристичній сфері не віднесені до переліку суб’єктів, які мають право на подачу заяви на отримання одноразової матеріальної допомоги.

Зважаючи на вищевикладене, з метою підтримки, захисту та розвитку туристичної галузі, просимо Вас:

  • ініціювати та внести зміни до нормативних актів України, якими передбачено надання матеріальної допомоги суб’єктам господарювання, які постраждали внаслідок запровадження обмежувальних заходів шляхом включення в такий перелік суб’єктів господарювання туристичної сфери;
  • розробити програму фінансової підтримки туристичної галузі, яка постраждала внаслідок запровадження обмежувальних заходів.
  • ініціювати та розробити єдиних правила здійснення діяльності у відповідності до карантинного зонування в часі пандемії (для туристичних фірм та гідів).

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.