У Калуші планують рекультивацію сміттєвого полігону

Управління будівництва та розвитку інфраструктури Калуської міської ради планує провести рекультивацію відпрацьованої першої черги існуючого полігону ТПВ в ур. Височанка у м. Калуші.

Основною метою рекультивації полігона є приведення його у безпечний стан, забезпечення санітарно-гігієнічного захисту навколишнього середовища, поновлення ґрунтового шару на ділянці і можливість її господарського використання.

Ділянка закритого полігону в подальшому відновлюється з проведенням озеленення і садінням чагарників та саджанців дерев. Рекультиваційні роботи на полігоні виконуватимуться у два етапи: технічна рекультивація, потім біологічна. Проводячи технічну рекультивацію, порушені землі (полігон ТПВ) готуються до їх подальшого використання.

Біологічна рекультивація, як завершальний етап загальної рекультивації земель проводиться з метою відновлення родючості ґрунту, втраченої в процесі експлуатації полігона на ділянці тимчасового відводу земель і здійснюється комплексом агротехнічних заходів.

Проєктом передбачається проведення технічного етапу рекультивації із створенням багатофункціонального та багатошарового покращеного покриття з геотекстилю та поліетилену високої щільності (HDPE) та проведення біологічного етапу рекультивації, що включатиме здійснення підготовки грунту (копання ям та лунок для посадки чагарників та саджанців дерев), садіння та внесення мінеральних добрив.

В адміністративному відношенні ділянка полігону ТПВ знаходиться в урочищі Височанка-Залісся у м. Калуші. Загальна площа ділянки згідно Державного Акту на право постійного користування земельною ділянкою Серія ЯЯ №135043 від 25.04.2012 р. – 8,0 га.

Тривалість технічної рекультивації становитиме 7 місяців.

Зазначимо, що міський полігон ТПВ м. Калуша експлуатується з 1994 року.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.