На міському озері Івано-Франківська встановили Сонячний годинник

7 травня о 15:30 год на центральному міському озері (вул. Мазепи, 100) відбулось урочисте відкриття Сонячного годинника.

Ідея сонячного годинника зародилась у стінах ІФНТУНГ. На молодого науковця – доц. кафедри геодезії та землеустрою Інституту архітектури, будівництва та енергетики Дениса Кухтаря старовинні сонячні годинники у різних містах України справили неабияке враження. Але він розумів, що для реалізації ідеї потрібна підтримка. До проєкту долучились проректор з науково-педагогічної роботи ІФНТУНГ Максим Карпаш, студенти, спеціальності «Геодезія та землеустрій», серед яких особливо відзначився Владислав Керкер (ГЗ-18-1).

«Але і цього виявилось замало, - згадує Денис Кухтар. Щоб всі зрозуміли: особливістю сонячного1 годинника, який тепер прикрашатиме вхід до міського озера є те, що це куля (а точніше армілярна сфера) діаметром 1,2 м. Вісь цієї сфери називається гномоном. Саме по відкинутій від гномона тіні ми визначаємо час. Щоб покази годинника були правильними, треба було правильно розрахувати і точно виготовити низку елементів сонячного годинника. Не менш важливо будо правильно змонтувати на місці готову конструкцію. В результаті точність показу часу – +– 1 хвилина. Самим нам було б не впоратись, тож звернулись за допомогою і встигли все на час».

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.