В Івано-Франківську розробляють постковідну серцево-судинну реабілітацію

Івано-Франківський національний медичний університет та обласний клінічний кардіологічний центр сьогодні розробляють новий проєкт з покращення реабілітації пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями, які перехворіли на COVID-19. Про це повідомили в пресслужбі ІФНМУ.

Науковці констатують, що люди, які перенесли коронавірус, мають зовсім інший перебіг супутніх серцево-судинних захворювань. Так, більш вираженою є серцева недостатність, ішемія, пошкодження міокарду. Проблема є дуже актуальною.

«Маємо розуміти, що постковідна реабілітація — це в першу чергу реабілітація пацієнтів з супутніми станами, які або були, або виникли внаслідок COVID-19, — пояснює професор Ігор Вакалюк. — Відповідно й сама реабілітація людей має бути різною, в залежності від ускладнень, які виникають після COVID-19. Мова йде про неврологічний блок, серцево-судинний блок, пульмонологічний блок, психотерапевтичний і психічний блоки тощо. Головне робити це виважено і грамотно».

Прикарпатські медики мають понад 30-річний досвід реабілітації пацієнтів з інфарктом міокарда та іншими серцево-судинними захворюваннями.

«Будь-яка реабілітація має проводитися мультидисциплінарною командою. В нашому випадку це кардіолог, лікар фізичної та реабілітаційної медицини, лікар лікувальної фізкультури, психолог, невропатолог, а зараз до неї приєднується і пульмонолог. Звісно, окремі розробки є, але ми ще на початку цього шляху», - вважає доцентка кафедри внутрішньої медицини №2 та медсестринства Роксолана Нестерак.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.