У храмах Рогатинщини провели лазерне 3D-сканування

В Івано-Франківській області реалізують ґрантовий проєкт, в межах якого розпочали 3D-сканування 50 історичних пам'яток.

Фахівці ІФНТУНГ відвідали п’ять давніх храмів Рогатинської громади. Зокрема, разом із працівниками історико-краєзнавчого музею «Опілля» у першій половині дня вони працювали в пам'ятці архітектури національного значення - церкві Архистратига Михаїла (стара назва Вознесіння Господнього) с.Чесники. Відтак побували в рогатинській пам’ятці ЮНЕСКО - храмі Зішестя Святого Духа, а також святинях Різдва Пресвятої Богородиці та Святого Миколая. На черзі роботи з 3D-сканування проводитимуться у с.Черче, де знаходиться давня дерев'яна церква святого Василія Великого.

Варто зазначити, що 3D-сканування здійснюється в рамках проєкту «Розвиток транскордонного співробітництва щодо популяризації об'єктів історичної та культурної спадщини на транскордонній території Румунії й України» – HE-CROSS (EMS ENI код 2SOFT / 2.1 / 91).

За словами фахівців, результати такого сканування допоможуть у проведенні наукових досліджень та розробленні практичних рекомендацій щодо збереження, відновлення та охорони об'єктів історико-культурної спадщини. А матеріали фотографування будуть використані для створення віртуальних 3D-турів з репрезентативних об’єктsd історико-культурної спадщини.

Об'єкти, які сканують мають культурно-мистецьку, історичну цінність і є туристично привабливими. Віртуальні версії історичних пам'яток розмістять на спеціалізованому сайті проєкту і на головному туристичному порталі області.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.