АМКУ оштрафував «АВЕ Коломия» за зловживання монопольним становищем

Тимчасова адміністративна колегія Антимонопольного комітету України визнала дії ТОВ «АВЕ Івано-Франківськ» в особі філії ”АВЕ Коломия” порушенням законодавства про захист економічної конкуренції та наклала на Товариство штраф у розмірі 533 652 гривень та зобов’язала припинити наслідки порушення. Про це повідомили в Антимонопольному комітеті України.

ТОВ «АВЕ Івано-Франківськ» в особі філії «АВЕ Коломия», як переможець проведеного Коломийською міською радою конкурсу, надавало послуги з вивезення твердих побутових відходів на території м. Коломия протягом 5 років.

«Конкуренція на ринку з вивезення твердих побутових відходів можлива виключно під час конкурсу, тому після отримання статусу переможця (у період з 30.06.2015 по 31.05.2019) становище ТОВ «АВЕ Івано-Франківськ» в особі філії «АВЕ Коломия» відповідному ринку було монопольним з часткою 100 відсотків. Займаючи монопольне становище Товариство двічі порушило законодавство про захист економічної конкуренції. У період з 01.04.2018 по 31.10.2018 Товариство розрахувало та застосовувало тарифи на послуги з вивезення твердих побутових відходів для населення приватного сектору з урахуванням середньостатистичної кількості жителів в одному домогосподарстві - 3,5 особи. Отже, домогосподарства приватного сектору міста Коломия Івано-Франківської області, де зареєстровано/проживає одна, дві або три особи, сплачували за економічно необґрунтованим тарифом», - йдеться у повідомленні.
«У період з 01.11.2018 по 31.05.2019 Товариство розрахувало та застосовувало тарифи на послуги з вивезення твердих побутових відходів для населення приватного сектору з урахуванням завищених у 4,3 рази норм утворення побутових відходів. Завищення норм утворення побутових відходів призвело до застосування Товариством необґрунтованих тарифів на послуги з вивезення твердих побутових відходів для всіх споживачів приватного сектору м. Коломия», - йдеться у повідомленні.

АМКУ визнав, що ТОВ «АВЕ Івано-Франківськ» в особі філії «АВЕ Коломия» порушило законодавство про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним становищем на ринку послуг з вивезення побутових відходів в межах міста Коломия Івано-Франківської області, що призвело до ущемлення інтересів споживачів, які були б неможливими за умов існування значної конкуренції на ринку.

Товариство зобов’язано припинити наслідки порушення протягом двох місяців з дня отримання рішення.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.