На Івано-Франківщині планують реставрувати п’ять об’єктів культурної спадщини

15 березня відбулася нарада з питань розгляду й надання пропозицій щодо відновлення історичних пам’яток та об’єктів культурної спадщини в рамках Національної програми «Велика реставрація». Про це повідомили в пресслужбі Івано-Франківської ОДА.

Начальник управління культури, національностей та релігій ОДА Володимир Федорак розповів, що Національна програма «Велика реставрація» з відновлення визначних історичних пам’яток та об’єктів культурної спадщини розрахована на декілька років і передбачатиме різні джерела фінансування, зокрема, державне партнерство.

«На Прикарпатті багато історичних пам’яток. Задля їх відновлення ми формуємо пропозиції для Міністерства культури та інформаційної політики України щодо відбору проєктів,в рамках національної програми «Велика реставрація». Це дозволить реставрувати перспективні туристично-привабливі пам’ятки культурної спадщини Національного значення, у тому числі й об’єкти Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, де невідкладно й першочергово необхідно провести ремонтно-реставраційні роботи, покращити транспортну й туристичну інфраструктуру, залучивши необхідні інвестиції», - наголосив управлінець.

На нараді обговорено пропозиції фахівців щодо відновлення пам’яток історії та культури, які розташовані на Прикарпатті. Серед запропонованих об’єктів - церква Зішестя Святого Духа в місті Рогатин та церква Різдва Пресвятої Богородиці с. Нижній Вербіж Коломийського району. Важливо зазначити, що це є об’єкти Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Також йшлося і про Колегіальний костел Пресвятої Діви Марії (Станіславська колегіата), замок магнатів Куропатів (с. Пнів, Надвірнянського району, кінець 16 століття) та Галицький Княжий Старостинський замок (м. Галич, 14 століття).

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.