У Надвірні Порошенко передав кисневі концентратори, в «ОПОРі» назвали це підкупом виборців

Лідер партії «Європейська Солідарність» та народний депутат Петро Порошенко за участі кандидатки у нардепи у окрузі №87 Марусі Звіробій-Біленької 26 лютого передав двом лікарням у Надвірній та Яремче Івано-Франківської області 6 кисневих концентраторів. Про це повідомили в Івано-Франківському осередку ГМ ОПОРА.

Під час передачі медобладнання Порошенко розповідав про позитивні якості Марусі Звіробій.

Відповідне відео розміщене на сторінці партії «Європейська Солідарність» у соціальній мережі Facebook.

Так, у Яремчанську центральну міську лікарню передано два концентратори від «Фонду Порошенка», а 4 – у Надвірнянську.

Передаючи медичне обладнання Порошенко неодноразово звертав увагу на Марусю Звіробій, згадуючи її діяльність на фронті та називаючи її «потужною берегинею».

«Два слова, якими я характеризую Марусю – це незламність і захисниця. І це є турбота, бо вона небайдужа. На сьогоднішній день вона не збирається миритися з тим, що відбувається ні на фронті, де розведені відводять війська від тих рубежів, які були захоплені нашими воїнами, і не збирається бути байдужою до проблем людей. І я в першу чергу поставив пріоритет, що це мають бути лікарі», – сказав Порошенко.

Крім того, головний лікар Яремчанської лікарні, подякувавши за концентратори, звернувся за допомогою у придбанні пересувного рентгенапарату, на що Порошенко також звернувся до Марусі Звіробій.

«Маруся, зараз не можна, але після 27-го вже в якості народного депутата треба пробити, у нас в тому числі, пересувний рентген. Домовились?», - сказав Порошенко.

ОПОРА звернулась за коментарем до кандидатки Марусі Звіробій щодо вищевказаних подій, втім на момент публікації поки що відповіді не отримала. Як тільки такий коментар буде отримано, ОПОРА опублікує його в цьому матеріалі.

За словами радниці з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Тетяни Юзвяк ситуація з роздачею концентраторів та згадування імені кандидатки у народні депутати має ознаки непрямого підкупу виборців.

«Якби така потрібна і благородна справа як вручення концентраторів в регіонах, які переживають пік захворюваності, відбувалася без згадування імені кандидатки і публічної оцінки її діяльності - питань до такого вручення взагалі б не було. Виступаючі особи всіляко уникали вживання слів «кандидат» та «голосуйте за», але таке формальне уникнення не змінює суті таких виступів, які мали агітаційну мету, тобто мету спонукання виборців голосувати за названу кандидатку. По-друге, вже не перший рік ОПОРА звертає увагу на проблему залучення благодійних фондів до агітаційної діяльності та інших форм підтримки кандидатів на виборах. Закон України «Про благодійництво та благодійні організації» (ч.3 ст.3) прямо їм забороняє брати участь у виборчій агітації. Більше того, судова практика вже сформувала правову позицію, що виборчими законами не передбачено необхідності доведення здійснення підкупу виборців особисто чи безпосередньо кандидатом, такі дії можуть вчинятися іншими пов’язаними з кандидатом особами чи організаціями, у тому числі благодійними фондами. Таким чином, заборона надання виборцям безоплатно чи на пільгових умовах матеріальних цінностей поширюється на будь-які благодійні фонди, громадські організації, що надають під час виборчого процесу закладам благодійну допомогу, якщо такі дії прямо пов’язуються з конкретним кандидатом у депутати. І по-третє, усім кандидатам під час виборчого процесу слід дотримуватися стандарту щодо фінансування своєї агітаційної діяльності виключно за кошти виборчого фонду», - йдеться у повідомленні ОПОРИ.

Нагадаємо, раніше ОПОРА повідомляла про факти передачі лікарням округу №87 кисневих концентраторів та апарату штучної вентиляції легень за участі кандидатів у народні депутати Олександра Шевченка («За майбутнє») та Руслана Кошулинського (ВО «Свобода»). Втім, з їхніх дописів не було зрозуміло, чи відбувалась агітація під час цих заходів.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.