Герус: ДТЕК заробила 160 мільярдів гривень за 10 років

Народний депутат України, експерт з енергетичних питань Андрій Герус пояснив причину останніх аварій на української ТЕС, які належать компанії ДТЕК.

«Показник, який найбільше характеризує наявність фінансів для інвестицій - це EBITDA (операційний прибуток до сплати податків, процентів та амортизації). У компанії ДТЕК показник EBITDA за останні 10 років склав 160 млрд грн. (!) , зокрема 81,4 млрд грн за 2016-2019рр, коли діяла формула Роттердам+. Думаю, без глибокого аналізу очевидно, що таких астрономічних сум достатньо, щоб зробити модернізацію та поставити фільтри, щоб блоки ТЕС працювали стабільно, надійно та більш екологічно. Але натомість купувалися непрофільні активи, нові обленерго, приватизовувалися нові пакети акцій, виводилися кошти позиками на повязані компанії, будувалися сонячні та вітростанції, а на модернізацію блоків ТЕС грошей все не вистачало, навіть на взяті інвест.зобовязання на приватизації (про "чесну" приватизацію я навіть не буду писати)», - написав Герус на своїй сторінці у Фейсбуці.

Читайте також: Енергоблок Бурштинської ТЕС перевели на аварійний ремонт

За даними Геруса, у першому та другому кварталах 2020 року ціна на електроенергію в Україні була найвищою в Європі. А екологічний податок на викиди СО2 (carbon tax) в Україні взагалі найнижчий у Європі: у нас 0,4 євро за тону проти 14,6 євро у Іспанії або 44,8 євро у Франції.

Герус переконаний, що усі регуляторні кроки вживалися в інтересах теплоенергетики.

«У підсумку ми маємо ситуацію, коли за 10 років EBITDA компанії ДТЕК склала 160 млрд грн, але блоки не відремонтовані. Ціна е/е давно європейська, екологічні податки найнижчі у Європі, але постійні звинувачення, що погане регуляторне середовище. Держава за рахунок втрат Енергоатому надала можливість спалити ТЕСам своє вугілля, але у відповідь від компаній ТЕС отримала "сюрприз" у вигляді дефіциту вугілля взимку та грубе порушення умов ліцензійної діяльності. Це важливий урок, який потрібно усім засвоїти, коли думаємо про енергетичну незалежність», - вважає експерт.
«Я не хочу думати, що це якийсь тиск чи шантаж, але знаю, що деякі компанії добиваються нового підвищення тарифів на е/е для населення. Тому публічно заявляю - я проти будь-якого підвищення тарифів на е/е для населення з 1 квітня. Навіть не варто обговорювати таке рішення по суті, головне інше - держава не має права приймати такі рішення, якщо є хоч найменші підозри, що відбувається шантаж», - підкреслив Герус.

Зазначимо, що Андрія Геруса часто звинувачують у лобіюванні інтересів олігарха Ігоря Коломойського. Зокрема, він лобіював відновлення імпорту електроенергії з Росії, значна частина якої продається підприємствам групи «Приват».

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.