З 1 липня відкриється ринок землі

Завдяки земельній реформі буде упорядкований ринок землі, відносини у сфері землеустрою стануть зрозумілими й прозорими, відповідно, буде унеможливлено корупцію та земельне рейдерство, і головне – дано поштовх українській економіці. Про це заявив директор департаменту агропромислового розвитку ОДА Іван Андріїшин.

З 1 липня цього року право на купівлю землі мають фізичні особи в обсязі до 100 гектарів, а з 2024 року - юридичні особи в обсязі до 10 тисяч гектарів. А якщо говорити про договір купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення, то також є певні обов’язкові вимоги до його укладення, а саме: • має бути виключно безготівковий розрахунок; • перевірка походження коштів; • перевірка нотаріусом угоди та покупця на відповідність законодавству.

«Земельна реформа покликана відкрити ринок землі, а це дасть можливість забезпечити базове право українців - розпоряджатися своїм майном, так само як квартирою, машиною чи телефоном. Завдяки інвестиціям підвищиться добробут людей, які живуть і працюють на землі, сформується середній клас і зменшиться трудова міграція», - наголосив Іван Андріїшин.

На Прикарпатті в обробітку 400 тисяч гектарів ріллі. 218 тисяч селян після розпаювання отримали у власність землю сільськогосподарського призначення. Середній розмір цієї земельної частки (паю) склав 1,1 гектара.

Тому уже з 1 липня цього року, хто побажає, зможе продати свою землю. Вартість землі не повинна бути меншою за нормативну грошову оцінку, яка в нашій області складає 26 087 гривень за 1 гектар.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.