На Долинщині планують випробувати нові технології нафтовидобутку

Долинську територіальну громаду відвідала група науковців Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газ.

«Ми бачимо сьогодні перспективний напрям використання проєктів нафтогазового профілю у водневій енергетиці, бачимо задіювання тих свердловин саме для видобутку залишкових запасів вуглеводнів, бачимо перспективи пов’язані з використанням попутного газу для обігріву, ми бачимо геотермальну енергетику. Така новаційна діяльність може дуже позитивно вплинути на енергоефективність, яка вже задекларована в Долині. Хочемо, щоби наш науковий нафтогазовий майданчик, який є на території Долинщини – єдиний в Європі – став об’єктом випробування найвідоміших і найкращих європейських і світових технологій в освоєнні залишкових вуглеводневих запасів», заявив доктор технічних наук, професор Ігор Чудик.

Науковець зазначив, що сьогодні світ рухається в напрямку декарбонізації – зменшення викидів вуглецю. До 2025 року ця декарбонізація повинна припинити використання всіх технологій і використання тих матеріалів, які будуть містити вуглець. Вуглеводень містить вуглець. І не тільки вуглеводень. Сьогодні дуже багато технологій працює на вуглецевому паливі.

«Ми би дуже хотіли, щоби Долинщина стала пілотною територією, де будуть випробовуватися ці технології. Маючи з громадою, міським головою та нашим університетом конструктивне бачення – починаємо працювати на реалізацію цих проєктів спільно. Рухаємся, розвиваємся, бачимо Долину не тільки енергоефективною, але й енергонезалежною!», – акцентував Ігор Чудик.
«Дослідницькі роботи на законсервованих свердловинах дадуть можливість вберегти міста, де займалися столітніми видобутками нафти, від екологічної катастрофи. Більше того, у спільній роботі з експертами, науковим складом інституту, відповідними фахівцями Долинщини пропонується представити дане питання не як технологічну проблему, а як можливість розвитку громади», - зазначила заступниця міського голови Мар’яна Табаркевич.

Пропонується вибір однієї із законсервованих свердловин та проведення ряду досліджень, що дасть можливість впровадити інноваційний пілотний проєкт з продукування альтернативних джерел енергії.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.