Троє прикарпатських художників стали лауреатами премії імені Архипа Куїнджі

Визначились перші лауреати Міжнародної мистецької премії імені Архипа Куїнджі за 2021 рік.

Серед 15 лауреатів - троє з Івано-Франківщини. Зокрема, це художник Ярослав Савчин (Україна, м. Долина) – за серію живописних творів «Під карпатським сонцем»; художник Богдан Шляхтич (Україна, м. Калуш) – за цикл живописних місячних ночей; художник Володимир Семчук (Україна, м. Івано-Франківськ) – за серію експресивно-символічних живописних робіт «Парейдолія».

Міжнародна мистецька премія імені Архипа Куїнджі заснована 2021 року луцькою громадською організацією «Чумацький віз» та київською ГО «Пам’ять без кордонів» для відзначення художників і мистецтвознавців, а також – письменників та журналістів, які популяризують український живопис.

Знаменитий український художник Архип Куїнджі народився 26 січня 1841 року в Карасівці, передмісті Маріуполя. У 27 років він отримав звання вільного художника, взяв собі прізвище «Куїнджі» (в перекладі «ювелір») – це данина сімейному переказу, за яким дід художника був ювеліром. Славу митцеві принесли його картини «Українська ніч», «Вечір на Україні» та «Місячна ніч на Дніпрі». У 1878 році картини Куїнджі мали теплий прийом на Всесвітній виставці в Парижі. Помер видатний художник 24 липня 1910 року.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.