В Івано-Франківську можливий колапс медичної системи

На минулому тижні навантаження на систему охорони здоров’я Івано-Франківська зросло. Про це заявила начальниця Управління охорони здоров’я Івано-Франківської міської ради Марія Бойко.

За словами Бойко, в Івано-Франківську приблизно 900 лікарів (включаючи лаборантів та рентгенологів). З них, медичну допомогу можуть надавати 600 осіб. Крім того, 80-100 осіб періодично перебувають на листку непрацездатності.

«Це 600 осіб, які можуть надавати допомогу, їх більше нема. Їх не можна просто взяти на вулиці, просто прийняти. Це наш ліміт. Медичних сестер всього 1300. А мешканців Івано-Франківської ОТГ - це майже 270 тисяч. А ще є довколишні райони, які мають за честь лікуватися у наших закладах. У нас може бути просто колапс, у нас можуть бути ліжка, медикаменти, харчування, але у нас не буде лікарів», - сказала М.Бойко.

Марцінків відповів, що їздить по медичних закладах і переконує людей працювати.

«Були ж епідемії тифу, іспанок, ще якоїсь біди. Якось виходили... Кожен хто хоч трошки мав курси - лікував. Прийдеться так робити. А що робити? Це є такий час, коли можна бачити: хто є хто», - зазначив Р.Марцінків.

Бойко зазначила, що є багато відмов через лікарняні та декретні відпустки.

«Мене цікавить, щоб антибіотики були, кисень і люди. Ліжка можна розкласти на заводі, якщо там тепло», - сказав Марцінків.

Марія Бойко порадила мешканцям не зловживати комп’ютерною томографією, оскільки відбувається сильне опромінення організму. Тому, комп’ютерну томографію варто застосовувати виключно за призначненям лікаря.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.