Франківець, який убив чоловіка, відбувся умовним терміном

Івано-Франківський міський суд виніс вирок щодо жителя Івано-Франківська, який вбив чоловіка з необережності.

Злочин скоєно 26 липня 2017 року близько 20-00. Обвинувачений з потерпілим розпивали алкогольні напої поряд із продуктовим магазином «На зупинці» по вул. Кармелюка, 7 в м. Івано-Франківську. Під час розпивання спиртних напоїв між ним та потерпілим виник словесний конфлікт.

В ході конфлікту обвинувачений наніс потерпілому долонею лівої руки один удар в область обличчя, при цьому не маючи умислу на протиправне заподіяння смерті, не передбачаючи можливість настання смерті, хоча повинен був і міг її передбачити. Потерпілий впав з прискоренням з висоти власного зросту, вдарившись головою об асфальтове покриття та отримав згідно висновку судово-медичної експертизи № 418 від 27.11.2017 року, тяжкі тілесні ушкодження у вигляді закритої черепно-мозкової травми. 12 жовтня 2017 року потерпілий від отриманих тілесних ушкоджень помер в приміщенні реанімаційного відділення Центральної міської клінічної лікарні м.Івано-Франківська.

В судовому засіданні обвинувачений свою вину визнав повністю. Він зазначив, що разом з товаришем перебував поряд із продуктовим магазином. В цей час до них підійшов потерпілий та попросився присісти біля них, на що вони не заперечили. В подальшому в ході розмови потерпілий почав розповідати, що володіє різними прийомами боротьби та почав їх демонструвати. Відштовхуючись від потерпілого, обвинувачений вдарив потерпілого долонею лівої руки в обличчя, від чого він впав на землю. Оскільки на голові в потерпілого виступила кров, обвинувачений одразу ж викликав швидку допомогу, яка приїхала приблизно за 7-8 хвилин. Жодного наміру спричиняти потерпілому тілесні ушкодження чи вчиняти вбивство в обвинуваченого не було. Обвинувачений у вчиненому щиро розкаявся, просив суд суворо його не карати.

Допитаний в судовому засіданні свідок пояснив, що обвинувачений є його сусідом. В той день він зустрівся з обвинуваченим, вони вирішили випити пиво поряд із продуктовим магазином. Через деякий час до них підійшов чоловік, віком 45 років, та запропонував вжити з ним алкогольні напої. З цією метою, вказаний чоловік зайшов до магазину та придбав пляшку горілки, стаканчики та м`ясні сосиски. В процесі спілкування на тему армії, потерпілий почав себе агресивно поводити та вдарив обвинуваченого, через це між ними виникла штовханина, в ході якої обвинувачений наніс удар, через який той впав та вдарився головою до асфальту.

Суд прийшов до висновку, що дії обвинуваченого слід кваліфікувати за ст.119 ч.1 КК України, оскільки він вчинив вбивство через необережність.

При призначенні обвинуваченому покарання суд враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного, а саме, те, що він негативно ставиться до вчиненого, вперше притягується до кримінальної відповідальності, відповідно до висновку органу пробації виправлення обвинуваченого можливе без позбавлення волі, або обмеження волі на певний строк та не становить високої небезпеки для суспільства, у тому числі окремих осіб.

До обставин, що пом`якшують покарання обвинуваченому суд відносить повне визнання вини, щире каяття у вчиненому, активне сприяння розкриттю кримінального правопорушення, повне відшкодування потерпілій спричиненої злочином матеріальної шкоди та часткове відшкодування моральної шкоди.

Обставин, що обтяжують обвинуваченому покарання судом не встановлено.

Обвинувачений відшкодував потерпілій витрати на поховання та спорудження надгробного пам`ятника. Крім того, він виплатив моральну компенсацію.

Суд вважає, що з врахуванням глибини моральних страждань, які зазнала потерпіла, матеріального становища обвинуваченого, сума морального відшкодування в розмірі 200000 грн. буде цілком справедливою. Одночасно з вказаної суми слід відмінусувати суму коштів в розмірі 100000 грн., які добровільно відшкодовано обвинуваченим.

Суд визнав чоловіка винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ст.119 ч. 1 КК України, та призначив покарання у виді позбавлення волі на строк три роки. На підставі ст.75 КК України звільнив обвинуваченого від відбування призначеного основного покарання у виді трьох років позбавлення волі з випробуванням, встановивши іспитовий строк тривалістю три роки.

Вирок виніс суддя Олег Лазарів.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.