У Косові відкрили меморіальні дошки письменниці Марії Влад та скрипалю Дмитру Біланюку

29 жовтня у Косові відкрили меморіальні дошки письменниці Марії Влад та сприпалю Дмитру Біланюку. Про це повідомили у Косівській РДА.

Ім’я видатної поетеси, письменниці, журналістки, дослідниці та оспівувачки рідного краю Марії Влад увіковічили на меморіальній дошці, встановленій на будівлі редакції районної газети «Гуцульський край», в якій письменниця працювала впродовж 1957 - 1970 років.

Цього ж дня відбулось відкриття меморіальної дошки заслуженому працівнику культури - Дмитру Біланюку. Меморіальну дошку відкрили на районному будинку культури, де востаннє працював Дмитро Федорович.

Довідка

Народилася Марія Влад у 1940 році у селі Розтоки. Працювала вчителькою початкових класів у Снідавці. Вступила до Львівського університету ім. Івана Франка на факультет журналістики, з 1959 року почала працювати у Косівській районній газеті. У 1970 році, через надмірну увагу правоохоронних органів, змушена була переїхати на Київщину, а згодом – до столиці, ставши співробітником газети «Літературна Україна». Відтоді – активна громадська діячка, а з-під її пера виходять у світ нові й нові статті, прозові твори та поетичні збірки.

Де б вона не перебувала (а життя змушувало бувати та жити на віддалі від рідного села Розтоки), завжди згадувала про рідну домівку, а спогади мандрували разом з нею та оселялися в нових життєвих умовах, у зразках побуту та звичаїв гуцулів, зокрема у київській квартирі, де мешкала до вересня 2017 року, коли її серце перестало битися.

Довідка.

Дмитро Біланюк народився 25 листопада 1953 року у селі Мишин. Видатний скрипаль, заслужений працівник культури України (від 1985 року). Лауреат багатьох фестивалів і конкурсів, колишній директор Косівської школи мистецтв, начальник відділу культури райдержадміністрації, член Президії Всеукраїнської ради директорів музичних шкіл України.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.