Ром, який намагався продати свого сина, відсидить вісім років

Івано-Франківський міський суд виніс вирок уродженцю м.Сваляви, який в Івано-Франківську намагався продати свого сина за 100 тисяч гривень.

Протягом липня 2018 року обвинувачений підшукував осіб з метою продажу свого малолітнього сина. 30 липня 2018 року, близько 18 години 30 хвилин він передав свою малолітню дитину 2018 року народження, а «покупець» в свою чергу передав йому обумовлену суму грошових коштів в розмірі 100 000 грн.

Обвинувачений в судовому засіданні свою вину не визнав, зокрема, зазначив, що він не мав наміру продавати свого малолітнього сина, а лише хотів обманути «покупця» та заволодіти його грошовими коштами. При цьому, обвинувачений також зазначив, що «покупець» запитував чи не може обвинувачений організувати йому дівчину за гроші.

30.07.2018 році на вул.Залізничній в м.Івано-Франківську він зустрівся з «покупцем», який передав йому обумовлену суму коштів, які він передав знайомій. Остання заховала грошові кошти під бюстгальтер.

Обвинувачений також підтвердив, що всі домовленості в нього були з свідком. Також обвинувачений так і не зміг пояснити суду, з яких причин він передав свого малолітнього сина після передачі обумовленої суми грошових коштів, стверджуючи при цьому, що він не мав наміру продавати свою дитину.

Незважаючи на те, що обвинувачений свою вину не визнав, його вина у вчиненому доводиться сукупністю доказів.

Так, допитаний в судовому засіданні свідок зазначив, що в липні місяці 2018 року, коли він сидів на лавочці в парку біля залізничного вокзалу в м.Івано-Франківську до нього підійшли двоє чоловіків, що представились та повідомили, що зараз скрутні часи і вони мають намір продати одну дитину. При цьому чоловіки повідомили, що нададуть свідку, як винагороду 5000 грн. Один з цих чоловіків був обвинувачений. Після цього свідок одразу ж звернувся до поліції та повідомив про вказані обставини.

Свідок також підтвердив, що 30.07.2018 року по вул..Залізничній в м.Івано-Франківську в приміщення одного з кафе зайшов обвинувачений, де вони домовлялись про ціну за продаж малолітньої дитини.

Обвинувачений наполягав на грошовій сумі 100000 грн. Після передачі коштів, він передав свого малолітнього сина. В подальшому вже на вулиці, поблизу будинку №47 відбувалося затримання обвинуваченого.

Свідок в судовому засіданні зазначив, що він брав участь в проведенні слідчих дій щодо придбання в обвинуваченого малолітньої дитини. Зокрема, свідок підтвердив, що напередодні він мав зустріч з обвинуваченим, в ході якої той запропонував придбати в нього малолітнього сина за 100000 грн.

Наступного дня, свідок отримав від працівників поліції грошові кошти в сумі 100000 грн. і направився на вулицю Залізничну в м.Івано-Франківську, де зустрівся з обвинуваченим, який передав йому свого малолітнього сина, а свідок надав обумовлену напередодні суму грошових коштів. Свідок підтвердив, що вказані кошти перераховували дві жінки, які були разом з обвинуваченим. Після цього, вони всі зайшли в приміщення кафе. Згодом обвинуваченого було затримано працівниками поліції.

Крім цього, вина обвинуваченого у вчиненому доводиться письмовими доказами по справі, які були предметом дослідження в ході судового розгляду справи.

Суперечливі показання обвинуваченого, зокрема, його посилання про те, що він не мав наміру продавати свого малолітнього сина, а лише хотів обманути «покупця» та заволодіти його грошовими коштами на переконання суду направлені виключно на уникнення кримінальної відповідальності за вчинені неправомірні діяння, що передбачені саме ч.3 ст.149 КК України (Торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини).

Обставин, що пом`якшують покарання обвинуваченому судом не встановлено.

Обставиною, що обтяжує обвинуваченому покарання є рецидив злочину.

Зазначимо, що обвинувачений притягувався до кримінальної відповідальності за крадіжку, грабіж та умисне схиляння неповнолітнього до систематичного випрошування грошей.

За таких обставин, суд вважає за необхідне призначити обвинуваченому покарання в межах санкції ст. 149 ч.3 КК України, зокрема, у виді позбавлення волі з конфіскацією всього належного йому майна, так як вказане покарання буде необхідне і достатнє для його виправлення і попередження вчинення нових злочинів.

Суд визнав рома винуватим у вчиненні злочину, передбаченого ст.149 ч.3 КК України, та призначив покарання у виді позбавлення волі на строк вісім років з конфіскацією всього належного йому майна.

Вирок винесла колегія суддів у складі Лазаріва О.Б., Деркач Н.І., Татарінової О.А.

Зазначимо, що на момент скоєння злочину у 27-річного рома вже було п’ятеро дітей, двоє з яких перебували у притулку і вирішувалось питання щодо їх усиновлення. Батько не працював, займався жебракуванням, сім’я мала значні боргові зобов’язання.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.